Zasedanje Evropskega sveta verskih voditeljev v Ženevi

V Ženevi se je od 12. do 14. maja 2014 odvijalo tridnevno zasedanje Evropskega sveta verskih voditeljev (ECRL). V ponedeljek je potekal sestanek Izvršnega odbora ECRL-ja, na katerem je bil prisoten ljubljanski Mufti dr. Nedžad Grabus. Mufti je skupaj z Mustafo Cerićem moderator Svetovnega sveta religij za mir. Na tem zasedanju je izvoljen za člana Sveta ECRL-ja. Nekdanji reisu-l-ulema Mustafa Cerić, ki je član Izvršnega odbora in moderator ECRL-ja, se zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti zasedanja. Med prisotnimi člani Sveta je bil na letošnjem zasedanju v vlogi svetovalca v ECRL-ju tudi glavni imam Islamske skupnosti Bošnjakov na Norveškem, Senaid Kobilica.

Spomnimo, da so Evropski svet verskih voditeljev ustanovili leta 2001 v Parizu, s ciljem širiti medverski dialog v Evropi. Svet ima več kot 40 članov, ki predstavljajo najvišje verske voditelje iz skoraj vseh evropskih držav. Svet je pravzaprav del Svetovne konference religij za mir (WCRP), ki ima sedež v New Yorku.

image (1) mala

Z drugim dnem je začelo zasedanje Sveta ECRL-ja, katerega osrednja tema je bila “Družba v tranziciji: Sodelovanje in vloga medreligijskega dialoga”. Na to temo so bile predstavljene izkušnje s Kosova in iz Kirgistana, na podlagi česar so na zasedanju prišli do ugotovitve, kako pomemben je pomen verskih skupnosti in medverskega dialoga v takšnih procesih.

image mala

Letošnje zasedanje sporoča dve stvari. Ena je povezana z aktualnim dogajanjem v Ukrajini, druga pa na vse pogostejše poteze nekaterih politikov in oblasti v Evropi, ki vodijo k omejitvam in prepovedim nekaterih pravic, ki jih imajo verniki in verske skupnosti, kljub temu da so te pravice zagotovljene z zakonom o človekovih pravicah. V zadnjem sporočilu Evropskega sveta verskih voditeljev se pozivajo vse vlade, Svet Evrope in Evropska unija, naj zaščitijo pravice prakticiranja in negovanja verskih tradicij, ter da:

–    Zavrnejo vsak poskus uvedbe omejevanj verske prakse, ki je znotraj okvirov standardov človekovih pravic in spoštovanja človeške dignitete.

–    Sprejmejo pravice staršev, da v skladu s svojimi verskimi prepričanji skozi predvidene zdravstvene procedure prakticirajo obred obrezovanja dečkov.

–    Omogočijo prakso ritualnega klanja, ki bo zadovoljilo uporabnike halal in košer proizvodov.

–    Vzpostavijo politiko, ki bo dopustila versko izražanje in verske simbole v javni sferi, če to ne predstavlja nikakršne nevarnosti in ne ovira drugih pri prakticiranju njihove vere ali prepričanj.

Kot člani ECRL-ja so se verski voditelji v istem sporočilu obvezali, da bodo:

–    Spremljali in upoštevali mednarodno priznane konvencije in standarde svojih verskih praks.

–    Promovirali pravice verskih skupnosti do temeljnih verskih praks, ki ne kršijo teh konvencij in standardov.

–    Prispevali  in pomagali narodni in evropski politiki, ki si prizadevata za graditev mostov med verskimi tradicijami in sprejetimi konvencijami ter standardi.