katar-posjeta7

ISLAMSKA SKUPNOST PODPISALA MEMORANDUM O RAZUMEVANJU V ZVEZI Z IZGRADNJO DŽAMIJE S FONDOM ZA MEDNARODNI RAZVOJ DRŽAVE KATAR

V času obiska muftija dr. Nedžada Grabusa s sodelavci v Katarju od 13. do 17. decembra 2013, je bil podpisan memorandum o razumevanju v zvezi z izgradnjo džamije oz. Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

 

Memorandum je v imenu Islamske skupnosti podpisal mufti dr. Nedžad Grabus in v imenu Ministrstva za zunanje zadeve Države Katar dr. Ahmed Al-Meraikhi, direktor Fonda za mednarodni razvoj Države Katar, ki deluje znotraj Ministrstva za zunanje zadeve.

katar-posjeta7

Dr. Ahmed Al-Meraikhi in mufti dr. Nedžad Grabus ob podpisu memoranduma

Svečanem podpisu so prisostvovali g. Ahmed Al-Zuwaidi, sekretar oddelka za mednarodni razvoj Države Katar, muftijev namestnik Ibrahim Malanović in sekretar Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić.

S tem dokumentom je definiran način izgradnje džamije, nadzor izgradnje, strokovno spremljanje projekta s strani donatorja, način finančnih transakcij, podpisovanje pogodb in drugo.

Dr. Ahmed Al-Meraikhi je izrazil svoje zadovoljstvo ob podpisu memorandumu saj meni, da je projekt izgradnje džamije v Ljubljani zelo pomemben za muslimane in Islamsko skupnost v Sloveniji. Zahvalil se je muftiju Grabusu in njegovim sodelavcem na predanem delu na tem projektu. Veseli ga, da bo imel priložnost sodelovati pri tem zgodovinskem projektu. Izrazil je zahvalnost slovenskim oblastem, ki so omogočile začetek izgradnje džamije v Ljubljani. Posebej je izrazil zadovoljstvo, ker je imel priložnost sodelovati s Kabinetom Predsednika Republike Slovenije in Mestno občino Ljubljana.

katar_posjeta2

Mufti dr. Nedžad Grabus in minister nj. eksc. dr. Gaith bin Mubarak Al-Kuwari

Tudi mufti Grabus ni skrival svoje zadovoljstvo saj je bil to velik dosežek. Zahvalil se je bivšemu emirju Države Katar Šejh Hamed bih Halifa Al Thaniiju, ki je odobril sredstva za izgradnjo džamije. Zahvalil se je tudi sedanjemu emirju Države Katar Šejhu Tamimu bin Hamad Al Thaniju, ki je podprl projekt in ga bo v očetovem imenu tudi dokončal. Posebej se je mufti Grabus zahvalil zunanjemu ministru dr. Khalidu bin Muhammedu Al-Attiji in dr. Ahmedu Al-Meraikhiju, ki skrbita za realizacijo projekta izgradnje džamije v Ljubljani.

katar_posjeta_3

Mi ostali, muslimani v Sloveniji, smo hvaležni vsem naštetim in posebej muftiju dr. Nedžadu Grabusu, ki je uspel v preteklih letih vzpostaviti odlične stike z vodilnimi ljudmi v Katarju in predstaviti potrebo muslimanov v Sloveniji, da končno zgradijo džamijo v glavnem mestu. Brez njegove vizije, strategije in predvsem normalnega, prijateljskega in človeškega pristopa bi težko živeli te vesele trenutke.

katar_posjeta_4

Delegacija Islamske skupnosti, ki se je mudila v Katarju se je srečala z ministrom vakufov in islamskih zadev nj. eksc. dr. Gaith bin Mubarakom Al-Kuwarijem. Ob tej priložnoti je mufti Grabus predstavil določene izobraževalne in infrastrukturne projekte s katerimi se ukvarja Islamska skupnost v Sloveniji za kar je minister Al-Kuwari obljubil pomoč pri njihovi realizaciji.

Delegacija Islamske skupnosti je obiskala Sunduqu-z-zekat kjer se je srečala z direktorjem te inštitucije g. Jasimom bin M. Al-Kubaisiem. Ob tej priložnosti mu je mufti Grabus izročil zahvalo za pomoč pri realizaciji dosedanjih projektov Islamske skupnosti. Na srečanju je bilo poudarjeno, da se bo sodelovanje med Sunduqu-z-zekatom in Islamsko skupnostjo v Sloveniji dodatno okrepilo.

katar_posjeta_5

Srečanje je bilo organizirano tudi z g. Naserom Al-Sulajtijem, direktorjem fonadacije Sheikh Jassim bin Muhamed bin Thani, ki je bil uradni gostitelj delegacije Islamske skupnosti. V nedeljo, 15.12. je potekala svačnost ob koncu tekmovanja recitiranja Kur’ana, ki je potekala pred veliko lepo džamijo v Dohi. Svečanosti so prisostvovali visoki gostje med katerimi so bili predsednik Vlade Države Katar nj. eksc. Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al- Thani, minister za vakufe in islamske zadeve nj. eksc. dr. Gaith bin Mubarak Al-Kuwari, znani muslimanski učenjak Yusuf Al-Qaradawi in drugi.

katar_posjeta_6

Mufti dr. Nedžad Grabus in reisu-l-ulema mag. Husein Kavazović

V teh dneh se v Katarju pripravlja velika slovesnost ob Dnevu državnosti, ki bo 18. decembra 2013. Tako so vse ulice, objekti in avtomobili okrašeni z belo in bordo bravo, ki sta barvi katarske zastave. Doha je glavno mesto Države Katar, ki se pripravlja za svetovno nogometno prvenstvo, ki bo leta 2022. Ogromno je odprtih gradbišč v Dohi. Iz dneva v dan rastejo nove stavbe, ki Doho spreminjajo v pravljico. Je zelo čisto mesto, ki ima nekaj čez štiristo tisoč prebivalcev. Doha je bila ustanovljena pod imenom Al-Bida. Država Katar je postala neodvisna država leta 1971. Leta 1949. so začeli iskati nafto v Dohi in njeni okolici. Danes Država Katar proizvede dnevno preko osamsto barelov nafte. Leta 1973. je bila ustanovljena Katarska univerza. Tisto po katerem je Doha zelo znano mesto je televizija Al-Jezeera, ki je začela predvajati program leta 1996.

Pravljica v Državi Katar se je za delegacijo Islamske skupnosti končala v torek, 17. decembra 2013.

Nevzet Porić

Fotogalerija