rijaset znak

ZAČENJA SE MESEC RAMAZAN – ČAS POSTA

SPOROČILO ZA JAVNOST ISLAMSKE SKUPNOSTI

Danes, 8. julija 2013, po sončnem zahodu oz. ob 21. uri se začenja deveti mesec muslimanskega koledarja – ramazan. Prvi dan posta je v torek, 9. julija. Ramazan bo trajal 30 dni. Prvi dan ramazanskega bajrama bo v četrtek, 8. avgusta 2013.

Ramazan je čas, v katerem muslimani izpolnjujejo tretjo praktično dolžnost. Post v ramazanu je ena od petih islamskih praktičnih dolžnosti. Postiti se pomeni odreči se hrani, pijači, kajenju, grdim besedam, grdim mislim od zore do sončnega zahoda v imenu Boga. Postijo se zdravi, polnoletni muslimani in muslimanke. Post je najvišja stopnja pobožnosti, je dokaz resničnega verovanja, brez licemerstva in dvojne morale. Božja milost je v tem času še globlja, ker se s postom poleg odrekanja hrani in pijači verniki vzdržijo vseh slabih dejanj in ravnanja. Pri vernikih se v tem času razvija globok čut solidarnosti in dobrodelnosti. Namen posta je spodbuditi razvoj vseh plemenitih lasnosti pri človeku. Med postom mora vernik razmišljati o svoji veri v Boga, kur’anskih sporočilih, dobrodelnosti, spravljivosti in drugih plemenitih lastnostih. Musliman in muslimanka se postita v prepričanju, da je post Božji predpis, ki vernika pelje tako k tostranskemu kot tudi k onstranskemu zadovoljstvu, zato se postita brez kakršnihkoli težav ali napora. Post je najmočnejši dejavnik pri razvoju in vzgoji človeške volje. Ramazan ima zelo močno socialno-vzgojno sporočilo. Post vernika uči požrtvovalnosti in odrekanja tako do sebe kot tudi do drugih. Tako se pri človeku razvijata človekoljubje in požrtvovalnost. Sebičnost se nadomesti z dobrodelnostjo, ki je med ramazanom še posebej poudarjena. Pomemben pa je post tudi za zdravje, saj je dobrodošel oddih za organizem. Poslanec Muhammed, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, je priporočil zmernost pri obrokih, da se ohranita zdravje in zdrav duh v telesu. Ramazan je tudi mesec Razodetja. V tem mesecu se je začelo razodevanje Kur’ana. Zato se muslimani v tem času poglobljeno posvečajo proučevanju, branju in razlagi Božje Besede.

dzamija-kandilji

Med ramazanom bo Islamska skupnost v Republiki Sloveniji izvajala svoje aktivnosti v 18 mestih, in sicer v Ljubljani, na Jesenicah, v Kopru, Mariboru, Velenju, Celju, Trbovljah, Novem mestu, Kočevju, Krškem, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Izoli, Škofja Loki, Kranju in Tržiču. Najpomembnejša je večerna molitev (teravih-namaz), ki bo potekala v poznih večernih urah. Poleg tega bodo organizirani skupni iftarji (večerja ob koncu posta). V Ljubljani, Velenju, Kopru in na Jesenicah bodo organizirani iftarji za mladino. Predstavniki Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji bodo obiskali vse džemate (krajevne odbore) v Sloveniji, sodelovali na iftarjih ter nagovorili vernike in vernice. Moto letošnjega ramazana je pravilna vzgoja otrok in mladine. Zato bodo tudi predavanja v ramazanu posvečena tej temi.

Vsem muslimanom v Sloveniji in svetu želimo

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Vesel in srečen ramazan!)