predramazansko1_sl

TRADICIONALNO SREČANJE PRED MESECOM RAMAZANOM V LJUBLJANI

V soboto, 6. julija 2013, je v Ljubjani potekalo predramazansko srečanje imamov in predsednikov izvršnih odborov z muftijem dr. Nedžadom Grabusom.

 

Vsako leto pred začetek meseca ramazana Islamska skupnost v Republiki Sloveniji organizira predramazansko srečanje imamov in aktivistov Islamske skupnosti. Ob tej priložnosti mufti dr. Nedžad Grabus nagovori prisotne in jim sporoči svoje ramazansko sporočilo. V letošnjem nagovoru je mufti dr. Nedžad Grabus izpostavil odgovornost, ki je pred tistimi, ki skrbijo za Islamsko skupnost na terenu, ker je ramazan splošno javno vprašanje. Zato je zelo pomembno kako in kakšen način bomo vsi skupaj predstavili mesec ramazan tako muslimanom kot tudi nemuslimanom. Glede na dejstvo, da je ramazan v poletnem času in je teravih-namaz (večerna ramazanska molitev) zelo pozno, je muti Grabus svetoval imamom in aktivistov, da skrbijo za javni red in mir ter da s svojimi aktivnostmi ne motijo sosedov. Spomnil je tudi na finančno krizo s katero se vsi skupaj soočamo, ki vpliva tudi na delovanje Islamske skupnosti. Zaradi težkih časov v katerih živimo je mufti svetoval imamom, da v svojih predavanjih poudarjajo teme, ki bodo krepile moralo pri naših članih. Ljudem sporočajte hadise (govor Muhammeda, a.s,) s katerimi jih boste spodbudili pri izvrševanju predpisov posta. Priporočil je da v času meseca ramazana v džematih organizirajo posebno molitev (dova) za Ummet (vse muslimane) Muhammeda, a.s.

predramazansko1_sl

Ob koncu je vsem prisotnim, njihovim družinam toda tudi vsem muslimanom v Sloveniji in svetu zaželel srečen, vesel in miren mesec ramazan z besedami Ramazan šerif mubrak olsun.

predramaznasko3_sl

V nadaljevanju srečanja je potekal zanimiv pogovor med imami in predsedniki izvršnih odborov z muftijem Grabusom o načrtih in programih, ki so jih pripravili na terenu in jih bodo izvajali v času meseca ramazana.


predramazansko2_sl