festival2013_3

USPEŠNO ORGANIZIRAN 7. FESTIVAL BOSANSKE HRANE

V soboto, 13. aprila 2013,  je v organizaciji Ženskega združenja Zemzem že sedmič zapored potekal Festival bosanske hrane. Tako kot je že v navadi, Festival poteka v središču Ljubljane, na Stritarjevi ulici.

 

Članice Ženskega druženja Zemzem smo pripravile tradicionalne bosanske dobrote, poleg njih pa smo predstavile kazandžijsko obrt, obrt, ki izdeluje in neguje izdelavo bakrenih suvenirjev. Članice ŽZ Zemzem so ob koncu festivala povedale, da je bilo letos ponovno največ povpraševanja po tradicionalni orehovi baklavi ter piti s špinačnim in krompirjevim nadevom (zeljanica in krompiruša). Na stojnicah je bilo možno dobiti še hurmašice, tolumbe, tufahije, bosanski lokum, gurabije, tarhano, burek, sirnico itd.

festival2013_1

Amra Halilović je v imenu ŽZ Zemzem odprla 7. festival bosanske hrane

Letos smo v sodelovanju z umetnico in lastnico ene od kazandžijskih trgovin iz Sarajeva, Nermino Alić, predstavili izdelke kot so, dževe, sahani, ibriki, pladnji ipd. Nermina Alić je dokončala Likovno akademijo v Sarajevu in je ena redkih umetnic, ki je v kazandžijsko tradicionalno obrt vnesla osebni umetniški pečat, po čemer so njeni izdelki prepoznavni. Tudi na samem Festivalu je obiskovalcem z veseljem predstavila izdelke, ki jih je prinesla s seboj in obrazložila potek izdelave. Čeprav so bili predstavljeni različni izdelki je, bilo največje zanimanje za džezve.

Festivala sta se udležila mufti dr. Nedžad Grabus in župan Zoran Janković.

festival2013_10

Župan Zoran Janković in mufti dr. Nedžad Grabus

Program so popestrili nastopi folklornih skupin Izvor, Ljiljan in Sandžak. Tako kot vsaki Festival je tudi letošnji namenjen za džamijo v Ljubljani.

festival2013_6

Zahvaljujemo se vsem tistim, ki so prispevali k uspešni organizaciji 7. festivala bosanske hrane; posebej pa članicam ŽZ Zemzem, članom odbora IS Ljubljana za tehnično pomoč, Nermini Alić in folklornim skupinam. Posebej smo vesele, da so v letošnjem Festivalu sodelovale aktivistke džemata Novo mesto in oddale svoj prispevek za džamijo v Ljubljani.

Za vse tiste, ki ste zamudili Festival, predstavljamo nekaj utrinkov skozi fotografije, za katere se zahvaljujemo g. Arsenu Ferizoviću. Kot zanimivost priporočamo ogled informativnega videa, ki prikaže potek izdelave določenega suvenirja iz bakra. Video posnetek si lahko pogledate TUKAJ.

festival2013_9
Mufti dr. Nedžad Grabus si je skupaj s soprogo gospo Sadiko Grabus, dr. dent. med., ogledal stojnice s hrano
festival2013_4
Obiskovalci Festivala so si lahko ogledali ročno izdelane izdelke iz bakra
festival2013_2
Festival so popestrile folklorne skupine
festival2013_5
Največje povpraševanje je bilo po baklavi
festival2013_7
Pogled s Prešernovega trga
festival2013_8
Tri folklorne skupine so nastopile na 7. festivalu bosanske hrane