zekat_seminar_2012

V SARAJEVU ORGANIZIRAN SEMINAR O ZEKATU

V sredo, 5. decembra 2012, je bil organiziran na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu seminar o zekatu. V imenu Islamske skupnosti v Sloveniji se je seminarja udeležil imam Senad Karišik.

 

Organizator seminarja je bil Urad za zekat Islamske skupnosti v BiH, ki je ob tej priložnosti gostil predstavnike Centra za zbiranje zekata iz Kuala Lumpurja (Malezija) dr. Muhammeda Yamina in mag. Amrana Hazalija, ki sta govorila o svojih izkušnjah o zbiranju zekata v Maleziji.

Uvodno besedo na seminarju je imel reisu-l-ulema mag. Husein Kavazović, ki je poudaril, da mora musliman skrbeti za to, da ima vsak postopek etični karakter, da z zekatom vračamo tistim, ki jim pripada del našega imetja kot tudi to, da lahko duhovni obredi imajo včasih materialno korist.

zekat_seminar_2012

Mr. Amran Hazali je predaval o razvoju inštitucij zekata v Maleziji s posebnim poudarkom na PPZ (Center za zbiranje zekata iz Kuala Lumpurja) ter o efikasnih metodah in sredstvih pri ozaveščanju javnosti o dolžnosti zekata skozi izkušnjo PZZ.

Dr. Muhammed Yamin se je dotaknil teme razvoja sistema delitve-distribucije zekata v Maleziji s posebnim poudarkom na izkušnjo MAIWP (Islamskega sveta za Federalni teritorij Malezije).

Direktor Urada za zekat Islamske skupnosti v BiH mag. Elnur Salihović je prisotnim predstavil analizo zbiranja zekata v BiH. Omenil je tudi možnosti izboljšav sistema promocije, zbiranja in delitve zekata in sadekatu-l-fitra v BiH in širše. Prisotne je nagovoril tudi mag. Fuad Omerbašić, ki je govoril o vlogi imama pri promociji zekata med poslovneži, trenutnem stanju in možnostih. Zaključno besedo je imel mag. Haris Avdić, ki je spregovoril o delu na promociji, zbiranju in distribuciji zekata iz perspektive poslovnežev v BiH.