sprejem_2012_urad_1

NOVOLETNI SPREJEM URADA ZA VERSKE SKUPNOSTI

V torek, 18. decembra 2012, je potekela v Vili Podrožnik sprejem za predsrtavnike verskih skupnosti. V imenu Islamske skupnosti sta se sprejema udeležili mufti dr. Nedžad Grabus in imam Ifet Suljić. V nadaljevanju objavljamo informacijo Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport o tem dogodku.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk je v torek, 18. decembra, ob 17. uri v Vili Podrožnik sprejel predstavnike verskih skupnosti. Sprejema sta se udeležila tudi državni sekretar Aleksander Zorn in direktor Urada za verske skupnosti Silvester Gaberšček.

V nagovoru predstavnikom verskih skupnosti je minister izpostavil, da vsaka družba vselej skupno doživlja izzive časa in pogojenosti danega okolja. Poudaril je, da je že nekaj časa v ozračju čutiti nekakšno napetost kot odsev nelagodja oziroma vsesplošne krize, ki jo doživlja naša civilizacija in z njo tudi mi.

sprejem55
Mufti dr. Nedžad Grabus v družbi ministra dr. Žige Turka in nadškofa dr. Antona Stresa

Minister je dejal, da nas spontana in manj spontana dogajanja ulice nas ne puščajo ravnodušnih, prav nasprotno: vse bolj smo zaskrbljeni in se vprašujemo, kako poiskati pravi vzorec, da bi se izvili iz njihovega primeža. »Morda bi vzroke lahko iskali tudi v tem, da smo vse manj skupnost, da se vse pogosteje srečujemo s stvarmi, idejami, ki nas razdružujejo in ne s takimi, ki bi nas povezovale«, je dodal minister dr. Turk.

sprejem_2012_urad_1
Skupna fotografija vseh udeležencev sprejema

Minister dr. Turk je povzel misli, izrečene na letošnji Dragi, ko je poudaril, da nam je v zibko položenih 6 moralnih temeljev: skrb za bližnjega, poštenost, svoboda, pripadnost, spoštovanje avtoritete in svetost. Na te temelje potem postavimo vrednote in etiko. »Ti temelji so položeni v zibko, kar pa ne pomeni, da ni potreben trud, da jih nadgradimo. Da jih nadgrajujemo skozi vzgojo, življenjski zgled skozi vpliv okolja. Nadgrajevati jih pomagate tudi verske skupnosti tako, da širite besedo o dobrem«, je še dejal minister dr. Turk.

sorejem4
Mufti dr. Nedžad Grabus v družbi pastorja dr. Daniela Brkiča in nadškofa dr. Antona Stresa
sprejem2
Mufti dr. Nedžad Grabus v družbu škofa Geze Erniše