zurich3

MUFTI GRABUS NA SVEČANOSTI OB 20. OBLETNICI DŽEMATA ZÜRICH

V soboto, 24. novembra 2012, je bila v Cirihu (Švica) obeležena 20. obletnica džemata Cirih.  Svečanosti so se udeležili mufti dr. Nedžad Grabus, njegov namestnik Ibrahim Malanović, sekretar Nevzet Porić, škofjeloški imam Ifet Suljić in ljubljanski imam Špendi Fidani.

Manifestacija se je začela s svečano večerjo katere so se udeležili imami in predsedniki džematov v Islamski skupnosti Bošnjakov v Švici, ugledniki, donatorji in simpatizerji džemata Cirih.

Centralna svečanost je bila organizirana v dvorani kjer se je zbralo več kot tisoč oseb. Glavni imam Sakib Halilović je nagovoril prisotne, zaželel dobrodošlico vsem prisotnim posebej tistim, ki so prišli iz drugih držav, se zahvalil članom džemata Cirih za vse kar so naredili za svoj džemat.

zurich1

Glavni imam džemata Cirih Sakib ef. Halilović

Mufti dr. Nedžad Grabus je tudi nagovoril prisotne. Povzetek Muftijevega nagovora si lahko preberete na spletni strani Islamske skupnosti v bosanskem jeziku.

Za kulturni del je poskrbel moški pevski zbor Rejjan iz Sarajeva in hafiz Aziz Alili.

zurich3

Pevski zbor Rejjan

V nedeljo, 25. novembra je bila organizirana tribuna na kateri je spregovoril mufti dr. Nedžad Grabus o identiteti Bošnjakov saj je 25. november dan državnosti BiH.

zurich6

Mufti dr. Nedžad Grabus v času nagovora

Izvleček iz zgodovine džemata Cirih

Ob koncu maja 1992. leta, se je hadži Idriz Fehrtović uspel dogovoriti z družino Zaugg za najem prostorov na naslovu Kohlerstr. 12/a v Schlierenu pri Cirihu. Iztočasno je po odloku Islamske skupnosti v BiH v Cirih prišel imam Sakib Halilović.

Datum 1. julij 1992, označuje uradni začetek delovanja džemata Cirih. Takrat se je opravila prva molitev na naslovu kohlerstr. 12/a. Tukaj je džemat ostal šest let.

Prvega julija 1998, je bila podpisana kupoprodajna pogodba za nakup prostorov na naslovu Grabenstr. 7 v Schilerenu. Trenutno ima center status vakufa, trajnega dobra.  Džemat deluje na istem mestu tudi danes.

zurich7

Mufti dr. Nedžad Grabus in Sakib ef. Halilović

Iskrene čestitke džematu Cirih ob 20. obletnici ustanovitve in delovanja s prošnjo Vazvišenemu Bogu, da pomaga delovanje tega džemata tudi v prihodnje.

Nevzet Porić

zurich2

Sakib ef. Halilović

zurich5

Hafiz Aziz Alili na začetku manifestacije interpretira Kur’an

zurich8

Mufti dr. Nedžad Grabus in predsednik džemata Cirih Nihad Hrustić