postojna1

MEKTEBSKI IZLET DŽEMATA POSTOJNA

V soboto, 20. oktobra 2012, se je okrog štirideset otrok, ki obsikujejo mekteb (verouk) v Postojni napotilo na enodnevni izlet v Ljubljano, Zagreb in Reko.

 

Poleg tega, da so to največja mesta v naši bližji okolici (dve sta glavni mesti), so pomembni zaradi islamskih centrov. Nismo brez razloga izbrali Ljubljano za prvo destinacijo našega izleta. Da je to »naš« center in mesto največjega značaja so pokazali otroci in njihovi starši, ki so bili zelo navdušeni z obiskom zemiljišča kjer se bo gradil Islamski center v Ljubljani. Prisrčno sta nas sprejela ljubljanska imama Senad Karišik in Špendi Fidani, ki sta nas nagovorila v prostorih na zemljišču. Izrazila sta dobdrodošlico in veselje ob našem obisku ter sta poudarila, da je to prvi takšen obisk mektebskih otrok. Obvestila sta nas o načrtih in programu IKC ter aktivnostih in delu Odbora Islamske skupnosti Ljubljane. Povedala sta tudi da sta zelo vesela, ker muslimani iz vse Slovenije prepoznavajo projekt nakupa, odplačila in izgradnje IKC v Ljubljani ter se aktivno vključujejo v akcijo.

postojna2

Potem smo se odpravili proti Zagrebu. Po prihodu v Zagreb nas je ugostil glavni imam zagrebške džamije hfz. Aziz Alili. V Zagrebu smo opravili opoldansko molitev. V amfiteatru nas je nagovoril hafiz Aziz Alili, izrazil svojo dobrodošlico. Predstavil je Zagrebško džamijo, program delovanja, aktivnosti v Medžlisu Islamske skupnosti Zagreb, ki je največji medžlis na Hrvaškem. Po kosilu smo opravili vodeni ogled džamije in spomenika v bližini džamije, ki je bil postavljen Bošnjakom padlim v Domovinski vojni na Hrvaškem v katerem je življenje izgubilo čez tisoč Bošnjakov.

postojna1

Pot smo nadaljevali proti Reki. V poznem popoldnevu, ko smo prispeli v Reko je bil pogled na novozgrajeno džamijo prekrasen kot tudi pogled na morje in ostali del mesta. Pričakalo nas je okrog trideset domačinov na čelu z glavnim imamom Hajrudinom Mujkanovićem, ki nam je razkazal reško džamijo. Po opravljeni molitvi je bila organizirana večerja in odhod domov.

Zadovoljstvo med otroci in starši je bilo vidno na njihovih obrazih. Spraševali so kdaj se bo takšen izlet spet ponovil. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem tistim, ki so nam pomagali pri organizaciji tega izleta. Gostiteljem smo podarili Knjigo o Postojni, miniaturni primerek najlepšega stalagmita Briliant iz Postojanske jame in miniaturno človeško ribico«.

Fahrudin Smajić