sarajevo2

V SARAJEVU ORGANIZIRANA KONFERENCA O HADŽU (romanju v Mekko)

V Sarajevu od 6. do 7. oktobra 2012, poteka konferenca o hadžu (romanje v Mekko in Medino), ki jo je pripravila Fondacija King Abdulaziz iz Savdske Arabije, ki pripravlja Enciklopedijo o hadžu in dveh svetih džamijah (v Mekki in Medini).

 

Projekt izdelave omenjene enciklopedije se je začel leta 2001. Do leta 2009. So potekale priprave za izdelavo same enciklopedije. Od leta 2009. Fonadacija King Abdulaziz je zečela z uresničevanjem ideje in pripravo gradivo za omenjeno enciklopedijo, ki bo vsebovala zgodovinske podatke v obdobju pred Muhammedom, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, potem v njegovem času, v obodbju prvih štirih kalifov, v času obdobja Abasidov, Umejadov, do današnjih dneh, potem bo enciklopedija vsebovala fotografije, filme, popis literature o hadžu in podobno. V enciklopedijo bodo vključene vse države iz katerih romarji potujejo v sveti mesti Mekko in Medino.

sarajevo6

Poleg podatkov o hadžu bo enciklopedija vsebovala podatke o dveh svetih mestih oz. džamijah v Mekki in Medini.

Na konferenci v imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji sodelujeta muftijev namestnik Ibrahim Malanović in sekretar Nevzet Porić, ki bosta predstavila referat »Islamska skupnost v Republiki Sloveniji in odhodi muslimanov iz Slovenije na romanje v Mekko in Medino«.

sarajevo5

Poleg predstavnikov iz Slovenije na konferenci sodelujejo predstavniki Islamske skupnosti iz Grčije, Makedonije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine, Srbije, Albanije, Hrvaške, Bolgarije in Romunije.

sarajevo1