sprejem7

BAJRAMSKI SPREJEM OB KURBAN BAJRAMU

V četrtek, 25. oktobra 2012, na predvečer Kurban bajrama, je mufti dr. Nedžad Grabus organiziral tradicionalni bajramski sprejem, ki je potekal v Hotelu Union v Ljubljani. Ob tej priložnosti se je zbralo veliko znanih obrazov kot so minister Žiga Turk, varuhinja Zdenka Čebašak Travnik, župan Zoran Janković, veleposlaniki, člani Islamske skupnosti, donatorji in drugi. Mufti dr. Nedžad Grabus je ob tej priložnosti nagovoril prisotne. v nadaljevanju si lahko preberete Muftijev nagovor.

 

Spoštovane ekscelence, eminence, prijatelji, dame in gospodje!

Želim vas iskreno pozdraviti in se vam zahvaliti, ker ste se odzvali našemu povabilu na sprejem, ki ga prirejamo ob našem velikem prazniku Kurban-bajramu. To je bajram romanja v muslimanski sveti mesti Mekko in Medino in praznik daritve kurbana in solidarnosti z revnimi, sosedi, svojo ožjo in širšo družino.

sprejem10

Misija Muhammeda, a.s., v Mekki je imela dva poglavitna cilja: osvoboditi se lažnih božanstev, to je lažnih vrednot, in vzpostaviti socio-ekonomsko pravičnost med ljudmi. Obe ideji sta aktualni tudi danes. To sta ideala z neizčrpnim navdihom. Boj zoper lažne vrednote in nepravičnost bo trajal, dokler bo na Zemlji obstajalo človeško življenje. Opravljanje hadža in sodelovanje v obredih dajeta ljudem možnost, da se vsaj za kratek čas počutijo enakopravni med milijoni romarjev. Kaba je simbol muslimanske vere, smer, v katero so muslimani obrnjeni pri molitvi. Zato je Kaba, Prvi Ham na Zemlji, kraj, kjer muslimani iščejo uteho in upanje za človeško dušo, ki se poskuša osvoboditi okovov in ujetosti v tosvetne vrednote. Tudi mi v Islamski skupnosti v Sloveniji poskušamo s svojim delovanjem pomagati ljudem, ki so pogosto na obrobju družbe, jih spodbuditi, ne glede na težave, ki jih imamo, s primerom iskrene vere Ibrahima (Abrahama) in zanesljivega el-emin Muhammeda, a.s., da iščejo navdih za svoje delovanje.

sprejem7

Islamska skupnost v Sloveniji že desetletja poskuša rešiti vprašanje džamije v Ljubljani. Muslimani v Sloveniji delijo dobre in slabe strani sodobnega življenja z vsemi prebivalci Republike Slovenije. Muslimani v Sloveniji v velikem odstotku pripadajo delavskemu staležu in ta del prebivalstva je kljub svojim skromnim sredstvom največ prispeval v astronomsko visoko ceno zemljišča za džamijo, kot tudi za druge projekte Islamske skupnosti v Sloveniji. Ponosen sem, da sem imel priložnost sodelovati pri tako pomembnem projektu z muslimani v Sloveniji, ki je velik izziv. Želim se zahvaliti vsem prijateljem Islamske skupnosti, ki so nam s svojimi nasveti, prispevki in konkretnimi akcijami pomagali, da smo naredili korak naprej, čeprav po polžje, in prišli do trenutka, ko smo podpisali pogodbo z birojem Bevk&Perović arhitekti, d. o. o., ki bo izdelal projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Od 22. oktobra letos vprašanje džamije ni samo vprašanje Islamske skupnosti, temveč tudi odgovornih služb, ki se bodo ukvarjale s tem. Naš cilj je, če bo Bog dal, da položimo temeljni kamen pred začetkom meseca ramazana 2013, to je v začetku julija 2013. To vprašanje ni več odvisno samo od nas, temveč tudi od odgovornih služb Mestne občine Ljubljana in Upravne enote.

sprejem8

Dame in gospodje, živimo v pluralnem svetu, ki je poln izzivov. Vsakdo od nas je svet zase in vsakdo je unikatno bitje, ki ga je ustvaril Bog. Naša naloga kot ljudi, ki so predani Bogu, kar tudi pomeni beseda »musliman«, je, da spodbujamo duha strpnosti, spoštovanja in medsebojnega razumevanja. To je laže reči kot narediti, kajti v sodobnem svetu, polnem vojn, spopadov in novih fobij, moramo pokazati drznost in pogum ter se vztrajno boriti za svobodo in dostojanstvo vsakega človeka na Zemlji. Vzvišeni Bog nas je poučil: »O, ljudje, ustvarili smo vas iz moškega in ženske in vas naredili za ljudstva in plemena, da bi se prepoznali med seboj. Najplemenitejši je v Allahovih očeh tisti, ki je najbolj bogaboječ! Allah je res vseveden in z vsem seznanjen.« (Al-Hudžurat, 13)

V tem duhu, ob iskrenih željah, vam želim Bajram šerif mubarek olsun, eid mubarek, Kullu am ve entum bi hajr.

sprejem1
Minister dr. Žiga Turk in direktor Urada za verske skupnosti g. Silvester Gaberšček prihajata na sprejem
sprejem4
Urednik verskega programa na TVSLO g. Vid Stanovik in g. Jožef Školč ob prihodu na sprejem
sprejem5
Arhitekti g. Matija Bevk, ga. Mojca Šabec Kalan in g. Vasa Perović ob prihodu na sprejem
sprejem9
Varuhinja ga. Zdenka Čebašak Travnik in časni jordanski konzul Samir Amarin poslušata Muftijev nagovor
sprejem11
Mufti dr. Nedžad Grabus v družbu turške veleposlanice v Sloveniji
sprejem12
Mufti  v družbi ameriškega veleposlanika nj. eksc. Josepha Mussomelija in varuhinje za človekove pravice
sprejem13
Ob prihodu župana Zorana Jankovića na sprejem
sprejem14
Mufti v družbi informacijske pooblaščenke Nataše Pric Musar
sprejem15
V družbi predsednika SAZU prof. dr. Jožefa Trontlja