ljubljana1

AKTIVNOSTI V DŽEMATU LJUBLJANA

V džematu Ljubljana sta bile organizirani dve aktivnosti in sicer predstavitev pesnitve “Zulija” avtorja Bajre Perve in seminar za letošnje hadžije (romarje).

 

V nedeljo, 30. septembra 2012 je bila v Ljubljana organizirana predstavitev pesnitve ”Zulija”, pesnitev o ženski Podrinja (vzhodni del Bosne kjer se je zgodil genocid), avtorja Bajre Perve.

ljubljana2

Promotor pesnitve je bil kar sam avtor Bajro Perva, pisatelj, novinar in publicist, kateri je o Zuliji povedal naslednje: ”Upam si reči, da je pesnitev Zulija veliko umetniško delo preko katerega se dokazuje genocid nad Bošnjaki v Bosni in Hercegovini, v Podrinju, od leta 1991 do 1995. Pesnitev je zelo temačna, poučna in ekspresivna, ker jo je napisal intelektualec, ki je ostal ob svojem narodu in kateri piše o trpljenju bošnjaškega naroda ob koncu 20. stoletja”.

Pesnitev Zulija je zgodba o preteklosti. Ona je priča o določenem obdobju, ki je za nami ampak govori tudi o prihodnosti kot opozorilo, da se kaj takega nikoli več ne ponovi. Posebna vrednost omenjene pesnitve je v tem, da na ves glas poziva na previdnost in ne na maščevanje, ker je maščevanje tudi določena vrsta zločina.

Poleg imamov v Ljubljani, Špendija ef. Fidanija in Senada ef. Karišika je bilo na predstavitvi prisotno veliko število članov Skupnosti.

ljubljana3

 

V času od 5. do 7. oktobra 2012 je v džematu Ljubljana potekal seminar o Hadžu, peti islamski praktični dolžnosti.

Cilj seminarja je bil pridobiti nova znanja s področja hadža, spoznavanje s predpisi hadža, njegovem pomenu kot tudi spoznavanje s praktičnimi in tehničnimi pripravami na hadž.

ljubljana1

Seminarja so se udeležile hadžije (romarji), ki se bodo to leto odpravili na hadž iz Ljubljane kot tudi tisti, ki se nameravajo na pot odpraviti naslednje leto. Vsi udeleženci seminarja so dobili primeren material, ki jim bo v pomoč na romanju (predpisi, molitve ipd.).

Seminar je potekal pod vodstvom Špendija ef. Fidanija in Senada ef. Karišika.

Molimo Vzvišenega Boga naj sprejme njihov hadž.

Senad Karišik