p1090166

LEJLETU-L-KADR – NOČ, KI JE BOLJŠA OD TISOČIH MESECEV

Za nami je noč Lejletu-l-Kadr, ki je boljša od tisočih mesecev. Muslimani povsod po svetu obeležujejo Lejletu-l-Kadr kot 27. noč meseca ramazana. V tej noči je Vzvišeni Bog začel razodevati Kur’an preko meleka Džibrila (angela Gabriela) Muhammedu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, leta 611.

 

Vzvišeni Bog v Kur’anu pravi:

 

– Razodevati smo ga začeli v noči kadr.

– Kaj misliš, kaj je noč kadr?

– Noč kadr je boljša od tisočih mesecev!

– Angeli in Gabriel se tedaj z Gospodarjevim dovoljenjem spuščajo na

zemljo ob vsakem njegovem ukazu.

– V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita. (Kur’an, 97, 1-5)

V skladu s kur’anskim zagotovilom, da je Noč Kadr boljša od tisočih mesecev se muslimani v tej noči poovsod po svetu posvečajo bogoslužju, poudarjenemu spominjanju na Vzvišenega Boga, posebnim molitvam, branju in razlagi Božje besede vse do zore oz. zgodnjih jutranjih ur.

Tako je bilo tudi v Sloveniji. Po podatkih Islamske skupnosti so se verniki in vernice zbrali v ogromnem številu v vseh mestih kjer ima Skupnost svoje prostore oz. kjer v času meseca ramazana potekajo aktivnosti. Centralna svečanost je bila organizirana v Ljubljani na zemljišču, ki je predvideno za izgradnjo džamije. Okrog dva tisoč vernikov se je udeležilo teravih-namaza (večerna ramazanska molitev) in je poslušalo nagovor muftija dr. Nedžada Grabusa, ki je med drugim povedal:

»To je Noč v kateri se spominjamo najbolj pomembnega trenutka v človeški zgodovini. To je noč v kateri je Vzvišeni Bog na gori Hira našemu poslancu Muhammedu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, poslal meleka Džibrila (angela Gabriela) in mu ponudil znanje. Ko je melek Džibril Muhammedu, a.s., razodel prvo razodetje od Vzvišenega Boga in sicer:

– Recitiraj v imenu Gospodarja, ki ustvari

– človeka iz zarodka!

– Recitiraj, vzvišen je tvoj Gospodar,

– ki je naučil človeka pisati,

– ki pouči človeka o neznanih stvareh. (Kur’an, 96, 1-5)

je bil Muhammed, a.s, zgubljen zaradi strahu. Tudi sam ni vedel kaj se dogaja. On je bil samo človek. On nima nikakršnih Božjih atributov. Bil je človek, ki sta ga rodila Amina in Abdullah. Odraščal je kot sirota pri dedku in stricu. Zato je v muslimanski tradiciji eden največjih grehov razžaliti siroto, otroka brez staršev. Temu ne posvečamo dovolj pozornosti. Otrok, ki je ostal brez staršev doživlja veliko več življenjskih izkušenj kot tisti, ki so imeli žive starše, ki so srkbeli za njih. Zato je nocoj najbolje, da svojo molitev k Vzvišenemu Bogu začnemo z molitivijo, ki se omenja v Kur’anu:

“Gospodar moj, pomagaj mi, da postanem musalija (oseba, ki se klanja Vzvišenemu Bogu), pomagaj mi da vedno opravljam namaz (molitev) ter da to delajo tudi moji potomki. Gospodar moj, sprejmi našo molitev. Gospodar naš, oprosti meni, mojim staršem, vsem vernikom, ko bodo polagali račun na bodočem svetu.”

Bratje in sestre, razumljivo je da vsak zase najprej moli, ker bo vsakdo zase polagal račun. To je noč v kateri molimo najprej zase, potem za svoje starše, otroke, za svoje sorodnike in seveda nikoli ne smemo pozabiti vernike. Vse vernike in vernice ne glede kje živijo. Zato se molimo tudi za Ummet (vse muslimane) Muhammeda, a.s. To je noč v kateri je Vzvišeni Bog omogočil človeku, da v eni noči prejme milost od Vzvišenega Boga od enega nadpovprečnega človeškega življenja. Človeško življenje traja približno okrog sedemdeset let. Ta noč je boljša od tisočih mesecev. To je približno okrog sedemdeset let oz. 83 let po muslimanskem koledarju. Ta noč je polna dobrega. Vzvišeni Bog pravi, da je začel Kur’an razodevati v tej noči.

“Začeli smog a razodevati v blagoslovljeni noči.”

Vzvišeni Bog je začel razodevati Kur’an v noči moči. Ta noč je polna moči, zakaj? Zato, ker v tej noči ljudje niso sami na zemlji. V tej noči je na zemlji ogromno nebeških angelov katere zastopa princ vseh angelov Džibril Emin, ki se spušča na najbližje nebo. Ljudje so v tej noči blizu Božje milosti vse do jutranjega svita. V tem mesecu, ramazanu, zelo pogosto beremo kur’anki stavek:

“Gospodar naš, mi verujemo v tisto kar si nam razodel in mi sledimo Tvojega Poslanca. Vpiši nas kot priče vere.”

Vsi, ki smo se nocoj zbrali tukaj smo priča, da pripadamo islamu. Pripadnost islamu se dokazuje z besedami: “Ni drugega boga razen Boga. Muhammed je Božji poslanec.” Ni enostavnejše vere od islama. Če se zavedamo tistega kar nas je naučil Muhammed, a.s, je zelo lahko biti musliman. V tej noči je Vzvišeni Bog dal blagoslov času. Vzvišeni Bog v Kur’anu pravi:

“Pri času! Človek zares izgublja, razen tistih, ki verujejo in delajo dobro, se med seboj spodbujajo k Resnici in k potrpežljivosti!«

Bratje in sestre, vedno je bilo težko živeti. Danes, v tem času, ko je prehod iz enega mesta v drugo zelo hiter, ko lahko čovek v življenju prepotuje ves svet, je človek spet nezadovljen. Zakaj? Zato ker je satan poskušal prepričati našega praočeta Adema, a.s., in mu ponuditi večnost. Človek ne more biti večen. Samo Vzvišeni Bog je večen:

»Vse, kar je na Zemlji, izgine, in ostane samo obličje tvojega Gospodarja, Veličastnega in Plemenitega!«

Vsak pravi in iskreni vernik ima priložnost, da ne postne suženj materije, da ne postane suženj tega prehodnega sveta. Zato je za njega noč Lejeletu-l-Kadr samo še ena dodatna priložnost, da se pokesa in se zahvali Vzvišenemu Bogu za darove, ki mu jih je dal. Mesec ramazan je mesec darov v katerem več molimo, se več obračamo na Vzvišenega Boga, več se mu zahvaljujemo. Ramazan je čes družabnosti. Srečujemo se z ljudmi, se medsebono spoznavamo, se pogovarjamo itd. Veliko je hadisov (govor) Muhammeda, a.s., v katerih nam svetuje, da se v tej noči molimo k Vzvišenemu Bogu, prosimo za odpuščanje itd. Najbolj pomembno je v tej noči razumeti sporočilo , ki nam ga je po poslancu Muhammedu, a.s., poslal Vzvišeni Bog, ko nam je razodel Kur’an,« je med drugim povedal mufti Grabus.

V nadaljevanju je mufti dr. Nedžad Grabus spregovoril nekaj besed o projektu izgradnje džamije. Seznanil je zbrane vernike in vernice s potekom projekta. Izrazil je svoje nezadovoljstvo in zaskrbljenost zakaj se še vedno niso izpolnili vsi pogoji za začetek izgradnje džamije. Pričakuje, da bo Islamska skupnost in muslimani v Sloveniji v zelo kratkem času dobili ustrezne pogoje za opravljanje verskih obveznosti in dolžnostih. Prostori in pogoji v katerih se muslimani zbirajo in molijo so neustrezni. To je nesprejmljivo in je ponižujoče za tolikšno število vernikov in vernic, državljanov in držvaljank Republike Slovenije.

Program ob Lejletu-l-Kadru se je nadaljeval vse jutranjih ur. Noč Kadra so verniki in vernice preživeli v molitvi.

 

Nevzet Porić