p3170097

STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE IMAMOV V KUVAJTSKEM MEDNARODNEM CENTRU ZA SPODBUJANJE OSREDNJE ISLAMSKE POTI

Od 14. do 22. marca 2012, imami, ki so zaposleni v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji, sodelujejo v Kuvajtu na seminarju, ki ga organizira Mednarodni center za spodbujanje osrednje poti.

Ministrstvo vakufov je ustanovilo Mednarodni center za spodbujanje osrednje poti, ki spodbuja originalno islamsko učenje. Podobnih seminarjev se udeležujejo muslimani iz celega sveta. To je prvi program, ki je pripravljen za muslimane oz. imame iz Slovenije.

Sodelovanje muftija dr. Nedžada Grabusa s predstavniki Ministrstva vakufov Države Kuvajt je zelo dobro. Ministrstvo in njegove organizacije so podprli nekoliko projektov Islamske skupnosti v Sloveniji. Seminar za imame je eden od projektov, ki jih je mufti Grabus ponudil odgovornim v Kuvajtu in je bil tudi uspešno realiziran.

Delegacijo Islamske skupnosti vodi muftijev namestnik Ibrahim Malanović. Poleg g. Malanovića in tajnika Nevzeta Porića se seminarja udeležujejo imami Nazif Topuz (Celje), Ramo Muzaferović (Kranj), Redžep Hodžić (Izola), Samir Jusić (Kočevje), Ifet Suljić (Škofja Loka), Senad Karišik (Ljubljana), Špendi Fidani (Ljubljana), Sead Karišik (Velenje), Fahrudin Smajić (Postojna), Nevres Mustafić (Koper), Munzir Čelenka (Jesenice), Adnan Merdanović (Krško), Abdulmalik Husić (Ajdovščina), Mustafa Gavranović (Trbovlje) in Zinaid Mahmutagić (Maribor).

Za prevod in boljše razumevanje predavanj, ki potekajo v arabščini skrbi profesor arabskega jezika Halim Grabus.

V času enotedenskega intenzivnega izobraževanja se se imami srečali z najboljšimi učenjaki v Kuvajtu kot so dr. Adil Fellah, ki je tudi gostitelj slovenskih imamov, Džafer El-Hadad, dr. Ahmed El-Kurdi, dr. Ibrahim Mehena, šejh Abdullah Nedžib Salim, dr. Muhammed El-Meštavi, dr. Ismail El-Kubejsi, dr. Muhammed Ebu El-Feth El-Bejanuni, dr. Muaz El-Bejanuni, dr. Mustafa Jahja in drugi. Omenjeni profesorji bodo spregovorili o:

 • Razumevanje osrednje poti danes,

 • Edukativno vodstvo v skladu z razumevanjem osrednje poti,

 • Razumevanje prioritet,

 • Razumevanje kur’anskih pojmov pozivajte k dobremu in odvračajte od zla,

 • Principi islamskega informiranja,

 • Osrednja pot v islamski civilizaciji,

 • Razumevanje principov soglašanja in razlik v islamu,

 • Iskanje ravnotežja in zmernosti v misionarstvu,

 • Temelji islamske umme,

 • Primeri modrosti v misionarstvu,

 • Današnji načini sprejemanja fetve.

Program izobraževanja, ki je pripravljen za skupino iz Slovenije je ze zelo strokoven in ponuja imamom nove informacije, ki jih bodo lahko uporabili pri svojem delu.

Predavatelji poskušajo imamom predstaviti nove metode delovanja in razumevanja islama, ki ga zahteva čas v katerem živimo. Sodeč po reakcijah udeležncev izobraževanja lahko sklepamo, da je seminar uspel ter, da bodo udeleženci zapustili Kuvajt zadovoljni z novim znanjem, ki jim bo pomagalo pri njihovem delu, ki ga opravljajo.

Udeleženci so prejeli certifikat za uspešno opravljeno izobraževanje v Mednarodnem centru za spodbujanje osrednje poti v Kuvajtu.