img_1705

ŽENSKO ZDRUŽENJE ZEMZEM V POTOČARJIH

Žensko združenje Zemzem je v času od 9. do 11. marca 2012 organiziralo ekskurzijo Ljubljana – Gradačac – Potočarji – Tuzla – Ljubljana.

Namen ekskurzije je bil doživeti Srebrenico izven 11. julija, ko je vsa svetovna javnost usmerjena v Srebrenico, njene žrtve in preživele. Na žalost smo priča temu, da so skozi leto v določeni meri pozabljeni.

ŽZ Zemzem je v svojih petih letih delovanja spoznalo prekrasne osebe, ki so pustile določen pečat pri nas. Mnogi so nam pomagali tudi pri delovanju in prepoznavnosti Združenja v družbi.

Ekskurzija je bila priložnost, da jih povabimo s seboj. Pridružile so se nam prijateljice Zemzema, Slovenke, ki so se odločile biti del ekipe, ki bo obiskala Srebrenico. Na določen način smo želele, da se Srebrenica ”podoživi” tudi na slovenskem prostoru. S seboj smo povabile predstavnike medijev, ki so celotno pot zabeležili in jo prenesli na ekran ali papir.

Glede na to da nas je čakala emotivno zelo naporna pot, smo najprej obiskale zgodovinsko mesto Gradačac in v sproščenem ozračju obiskale znamenitosti mesta, kot so džamija Husejnija in kula Husein kapetana Gradaščevića.

Pot smo nadaljevale proti Potočarjih, spominskem centru, kjer počivajo žrtve genocida v Srebrenici. Po prihodu v spominski center smo si ogledali spominsko sobo, kjer so razstavljene fotografije in je na novo pripravljena razstava identificiranih predmetov, ki so jih našli ob izkopavanju masovnih grobišč. Med vsemi predmeti je bilo mogoče opaziti Kur’an, pismo, poročni prstan, frnikole, cigarete ipd. Po ogledu spominske sobe je sledil dokumentarni film o dogajanju v Srebrenici pred in v letu 1995. Dokumentarni film predstavlja izpoved preživelih o vseh grozotah, ki so jih doživeli, o njihovem begu prek gozdne poti, dolge 100 km do svobodnega ozemlja, izpoved mater, ki so izgubile svoje otroke, izpoved žena, novinarjev, …

Pri vhodu v osrednji del spominskega centra so vse udeleženke ekskurzije dobile beli cvet, simbol Srebrenice.

Ogled smo zaključile s prebranim poglavjem Jasin iz Kur’ana, ki smo ga namenile vsem pokopanim žrtvam genocida v Srebrenici.

V nedeljo, 11. marca 2012, so se članice Ženskega združenje Zemzem v dopoldanskih urah srečale z materami Srebrenice, ki so nas sprejele v svojih prostorih. Skupaj z njimi smo se, točno ob 12. uri, odpravile proti začetni točki mirnega shoda. Zadnjih šestnajst let shod poteka neprekinjeno. Vsakega 11. v mesecu se jim pridružijo različne organizacije in posamezniki. Nošenje kosov platna, na katerih so izvezena imena žrtev genocida simbolno predstavljajo nedolžno izgubljena življenja. Občutki, ki se prelivajo, medtem ko v rokah držiš eno blazino, so nepopisni. Čutiš, kot da držiš eno življenje v svojih rokah in paziš, da ga slučajno ne izpustiš. Shod smo zaključile s postavitvijo rož na Kapiji v središču mesta Tuzla, kjer je 71 mladih oseb (najmlajša žrtev je bila stara dve leti) izgubilo življenje ob eksploziji granate.

Naša podpora je bila samo majhna kapljica v morju njihove bolečine.

Zahvaljujemo se vsem tistim, ki so se nam pridružili na ekskurziji, predvsem pa predstavnikom medijev, ekipi POP TV, oddaji Preverjeno, novinarki Jani Kobal in snemalcu Roku Plešnarju, predstavnici časopisa Jana, novinarki Miši Čermak, svobodni novinarki Saši Petejan, vrhunski fotografinji Manci Juvan, predsednici Amnesty International Slovenije Sabini Živec, prijateljicam Zemzema Mojci Mavec, Mojci Japelj Mužič, dr. Nataliji Vrečer, Idi Raudan, Milojki Mansoor, vsekakor pa tudi našim članicam in ostalim.

Biti brez zgodovinskega spomina je osnovni etnični greh, ne glede na to koliko smo stari. Zato naj vsak od nas poskrbi za to, da se vsaj enkrat v življenju obišče Srebrenico, simbol vseh grozot, ki so se dogajale Bošnjakom v času vojne v celotni Bosni in Hercegovini.

Nekaj misli iz knjige vtisov:

”Nismo dobili upanja, da bo človeštvo postalo boljše in da se ne bo kaj tako strašnega nikoli več ponovilo. Smo pa ponovno postali hvaležni za vse, kar nam je v življenju lepega na voljo…” – Barbara Hočevar Balon.

”…Potovanje mi bo ostalo v globokem spominu kot tudi dobra družba bosansko-slovenskih žensk in slovenskih prijateljic Zemzema. Predlagam, da združimo moči in se na različne načine borimo za to, da bi v mnogih državah sprejeli zakon, ki prepoveduje zanikanje genocida nad Bošnjaki v bosanski vojni.” – dr. Natalija Vrečer

”… Težko je verjeti, da ljudje v današnjem času dopuščamo tako kruta dejanja, čeprav vsak dan govorimo o demokraciji in človekovih pravicah…” – Milojka Mansoor

”…Obisk Potočarjev in Srebrenice ter zatem Tuzle je bil pretresljiv in nepozaben. Žalost, ogorčenje, jeza nad nepopisno krutostjo…” – Mojca Japelj Mužič

”One ne dozvoljavaju da se zaboravi 1995 i Sebrenica. Ovom našom posjetom smo i mi žene pokazale da ih nismo zaboravile. I da smo i dalje podrška u dostojanstvenoj borbi koju one nastavljaju i toliko godina poslije rata. Ispunjene tugom i ljubavlju istovremeno, vraćamo se kući ali znamo da ćemo se u mislima često vraćati u Srebrenicu.” – Sadika Grabus

”…samo poželiš da ove majke jednog dana nađu svoj mir. I tada posmisliš koliko si sretna žena, jer imaš pored sebe zdravu djecu i sretnu porodicu…” – Aida Mešić

Ogled eksurzije v drugih medijih oslobođenje.ba in dnevniavaz.ba

Ela Porić

 

img_1615