p1080025

SREČANJE PREDSTAVNIKOV JUDOVSKE IN ISLAMSKE SKUPNOSTI

V petek, 17. februarja 2012, sta se srečala član Upravnega odbora Judovske skupnosti Slovenije dr. Igor Vojtic in ljubljanski mufti dr. Nedžad Grabus v prostorih Islamske skupnosti v Mariboru. Srečanju sta prisostvovala muftijev namestnik Ibrahim Malanović in tajnik Nevzet Porić.

V začetku srečanja sta se mufti Grabus in g. Vojtic dotaknila nekaterih splošnih vprašanj, ki se tičejo Judovske skupnosti v Sloveniji in Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Povod srečanja je bil vsekakor nedavno izzvan problem s strani Urada varuha za človekove pravice v zvezi z obrezovanjem dečkov. Sogovornika sta se strinjala, da je bilo opozorilo Urada varuha za človekove nepotrebno in je opravičeno izzvalo reakcijo muslimanov in Judov v Sloveniji saj je to zadiranje v človeško intimo in poseganje v pravice vernikov obeh skupnosti.

Strinjala sta se tudi, da so trditve, ki so bile izrečene v javnosti s strani Komisije za medicinsko etiko in Urada varuha za človekove pravice v zvezi z obrezovanjem fantkov zelo resne in nevarne saj zadirajo v tolmačenje vere in poskušajo stigmazirati otroke muslimane oz. Jude.

Dotaknila sta se tudi stališča Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski komisiji v Sloveniji, ki so podprli stališča islamske in judovske skupnosti. Zato sta izrazila hvaležnost za podporo. Dogovorila sta se, da se bosta v prihodnje skupaj opredeljevala v zvezi s tem vprašnjem in morebitnimi drugimi skupnimi temami.

Ob koncu srečanja je mufti Grabus podaril g. Igorju Vojticu knjigo Sarajevska Hagada. To je judovski rokopisni kodeks iz srednjeveške Španije, ki je skupaj z Judi prišel v Sarajevo v 15. stoletju.