p1080002

OBISK DŽEMATA V GRAZU

V petek, 17. februarja je mufti dr. Nedžad Grabus skupaj s tajnikom Nevzetom Porićem obiskal džemat v Grazu v sosednji Avstriji. Z velikom veseljem se je mufti dr. Nedžad Grabus odzval povabilu predsednika džemata Graz mag. Mahdija Makića.

Sodelovanje med Ljubljano in Grazom traja že nekoliko let, ker se obadva mesta ubadata z istim projektom, izgradnjo islamskega verskega in kulturnega centra. Izmenjava izkušenj je zelo dobrodošla.

Mufti dr. Nedžad Grabus je vodil džumo namaz (petkovo molitev), ki jo verniki v Grazu opravljajo na zemljišču, ki je predvideno za izgradnjo džamije v postavljenem šotoru. Na džumi namazu se zbere približno petsto vernikov. V svojem nagovoru je mufti Grabus čestital vodstvu džemata in ostalim članom, ki so v zelo kratkem obdobju naredili ogromno za projekt izgradnje džamije.

Lokalna oblast v Grazu je zelo naklonjena projektu izgradnje džamije. Opravljen je bil arhitekturni natečaj in zbrana najboljša rešitev. Vodstvo džemata pričakuje, da bodo do konca meseca prejeli gradbeno dovoljenje. Temeljni kamen bodo postavili 12. maja 2012.

V Ljubljani in Sloveniji so pravila drugačna. V sosednji Avstriji so v roku dveh let uspeli kupiti zemljišče, opraviti natečaj in pridobiti gradbeno dovoljenje. V Sloveniji isti postopek lahko traja nekaj desetletij.