042

ČLANI DŽEMATA KOČEVJE NA POPOTOVANJU V BOSNI

Odbor Islamske skupnosti Kočevje skupaj z imamom Samirom Jusićem je za svoje člane džemata organiziral tridnevni izlet v Bosno. Avtobus, ki je bil do zadnjega mesta popolnjen, se je v petek 07.10. odpravil na pot proti Sarajevu, kamor smo prispeli v soboto zjutraj. Po jutranji kavi na Baščaršiji, smo se odpravili na ogled že prej dogovorjenih destinacij. Obiskali smo Šehidsko pokopališče in grob rahmetli Alije Izetbegovića na Kovačih, Begovo džamijo, Carevo džamijo, Gazi Husrev-begovo medreso, Baščaršijo, ter se sprehodili po znanem Sarajevskem sprehajališču do Alipašine džamije. Po ikindiji namazu, popoldanski molitvi, smo se odpravili na kratki obisk Fahdove džamije, nato pa k izviru Bosne.
Pred večerom smo se odpravili v mesto Visoko. Pot smo nadaljevali do Velikega Čajna, kjer smo prespali v študentskemu domu Medrese »Osman ef. Redžović«.
Dobrodošlico nam je osebno izrekel direktor Medrese prof. Džemal Salihspahić, ki nam je tudi razkazal objekte Medrese, in v amfiteatru imel krajše predavanje. Pot smo nadaljevali proti vezirskemu mestu Travnik, kjer smo obiskali Elči Ibrahim-pašino medreso, Plave vode, Travniški grad in šehidsko pokopališče, v katerem so pokopani mnogi bližnji sorodniki naših vernikov v Kočevju z območja Sanskega Mosta in Prijedora.
Po obisku pokopališča in izrečeni molitvi (Fatiha) pred duše šehidov smo nadaljevali pot proti Jajcu, kjer smo obiskali znani slap, ki je v teh dneh v postopku prenavljanja, ter Jajčevski stari grad. Jajce je bilo tudi zadnje mesto, ki smo ga obiskali v Bosni saj smo po zaključenem ogledu Jajca pot nadaljevali nazaj proti Kočevju, kamor smo prispeli zvečer. Hvala Vzvišenemu Bogu potovanje je potekalo v najboljšem redu. Potniki so bili zadovoljni, še posebej, ker je večina Sarajevo obiskalo prvič. Ob koncu so izrazili željo da bi takih potovanj bilo čim več.
Samir Jusić