p1070492

RAMAZAN PRI ŽZ ZEMZEM

Žensko združenje Zemzem je tudi letos v mesecu ramazanu pripravilo različne aktivnosti za ženski del džamata. Glede na to, da je bil postni dan nekoliko daljši so bile tudi aktivnosti nekoliko ”omejene”.

 

Predavanja

Vsako nedeljo, po končani opoldanski molitvi, so članice ŽZ Zemzem imele priložnost poslušati predavanja na različne teme.

V nedeljo, 31. julija 2011, na predramazanskem druženju z našimi članicami, je m. Sumeja Fidani spregovorila na temo ”Muslimanka, okras meseca ramazana”.

Prvo nedeljo v mesecu ramazanu je m. Izudina Karišik pripravila predavanje na temo ”Radost iftarja (večerja ob koncu posta) in sehurja (obrok ob začetku posta) v mesecu ramazanu”.

V nedeljo, 14. avgusta 2011, je m. Ela Porić pripravila predavanje na temo ”Kur’an – Božja beseda – vodič, napotek in zdravilo”. Zadnja nedelja je bila posvečena bajramu. Predavanje na temo ”Bajram, nenadomestljivo veselje” je bilo zadnje ramazansko predavanje, ki ga je pripravila m. Sumeja Fidani.

Ramazanska druženja za ženske

Letos je bilo organizirano kar nekaj ramazanskih druženj pri drugih ženskih združenjih v Sloveniji.

V soboto, 13. avgusta 2011, je bilo organizirano druženje z članicami ŽZ Kewser iz Maribora. Naslednje druženje je bilo na Jesenicah v soboto, 20. avgusta 2011.

Pri obeh druženjih je bilo organiziran skupni iftar za ženske in posebno ramazansko druženje.

V džamatu Krško je bilo prvič do sedaj organizirano druženje za ženske in skupni iftar. Glede na to, da je džamat Krško najmlajši džemat v Sloveniji je bila to prva priložnost za tako druženje in pri tem nas zelo veseli, da se je ŽZ Zemzem družilo z ženskami iz džamata Krško. Ob tej priložnosti je organiziran iftar na prostem v prijetni poletni noči in predavanje na temo ”Mesec ramazan”, ki ga je pripravila m. Ela Porić.

Posebno ramazansko druženje in iftar v organizaciji ŽZ Zemzem

V nedeljo, 21. avgusta 2011, je ŽZ Zemzem organiziralo posebno ramazansko druženje z ramazanskimi goščami. Letošnji gošči ŽZ Zemzem sta bili hafiza Amina Begić in hafiza Adha Begić iz Visokog (BiH). Glede na to da je mesec ramazan mesec Kur’ana je bilo umestno, da smo organizirale druženje z hafizami – osebami, ki znajo cel Kur’an na pamet.

Zanimivo je bilo poslušati njihove izkušnje o tem kako so se naučile Kur’an na pamet, način učenja, o težkih trenutkih na tej poti in seveda izkušnjo z konca hifza, ko so bile razglašene za čuvarje Božje besede – hafiza.

To noč je bil organiziran tudi iftar za vse članice ŽZ Zemzem. Iftar smo prvič organizirale zunaj na prostem kar je še dodatno prispevalo lepši atmosferi. Veseli nas, da so ob tej priložnosti bile z nami tudi predstavnice ŽZ Kewser iz Maribora.

Tradicionalno je bila to noč organizirana sergija (zbiranje prostovoljnih prispevkov) za džamijo v Ljubljani. Poleg tega je nekaj članic ŽZ Zemzem z nakupom simbolne vrečke napolnjene s cementom prispevalo 1.000,00 EUR to so: Hazima Mulalić, Zineta Kreštić in Sabija Saloska.

Na koncu druženja je vsaka gošča dobila Kur’an kot spomin na prelepo druženje.

Prodaja bajramskih daril in rož

Žensko združenje Zemzem že tradicionalno na bajramski molitvi pripravi bajramska darila za ženske in otroke in rože, ki jih ponudimo vsem, ki se udeležijo bajramske molitve.

Vsi tisti, ki so kupili bajramsko darilo so s tem nakupom prispevali donacijo za džamijo v Ljubljani.

Ostale aktivnosti

Članice ŽZ Zemzem so sodelovale še na številnih drugih aktivnostih, ki so se organizirale v džematu Ljubljana. Ponosne smo, da smo imele ključno vlogo pri organizaciji donatorskega iftaja za džamijo v Ljubljani, ki je bil organiziran 17. noč meseca ramazana. Poleg prispevka pri organizaciji je ŽZ Zemzem prispevalo tudi finančni delež za džamijo v Ljubljani poleg vseh ostalih donatorjev.

ŽZ Zemzem je sodelovalo tudi pri organizaciji prvega otroškega iftarja zadnjo noč ramazana.

Na koncu se zahvaljujemo vsem tistim, ki ste bili del naših ramazanskih aktivnosti, predvsem pa aktivnim članicam, ki so s svojim angažmajem prispevale k uspešnosti vseh projektov.