060320113364

OBISK GRADBIŠČA ISLAMSKEGA IN KULTURNEGA CENTRA NA REKI

Reka, 06. marec 2011, (MINAS) – V nedeljo, 06. marca 2011, je skupina petdesetih članov in članic Islamske skupnosti obiskala gradbišče Islamskega in kulturnega centra na Reki.

 

Izlet je bil organiziran na pobudo muftija dr. Nedžada Grabusa, ki je predlagal, da se izleta udeležijo starejši od 65. let, ki so dolgoletni člani Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Mufti Grabus se je odločil za to potezo predvsem zaradi 83. letnega Muharema Pivača zaradi katerega je prišel na idejo, da posveti kanček pozornosti tem ljudem. Izlet je bil organiziran s strani Urada muftija in je bil brezplačen za vse udeležence, ki so zastopali barve džemata Ljubljana, Jesenic, Kranj, Trbovlje, Kočevje, Koper, Sežana in Postojna. Izleta sta se udeležila tudi mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić.

 

Takoj po prihodu na Reko je bil organiziran ogled gradbišča Islamskega in kulturnega centra. Ob strokovnem vodenju ogleda vodje gradbišča g. Nedžada Tokalića in natančni razlagi glavnega imama Hajrudina Mujkanovića in predsednika Medžlisa Islamske skupnosti Reka g. Ekrema Budmilića se je skupina iz Slovenije seznanila z detajli objekta in načrtih za prihodnost. Temeljni kamen je bil postavljen 3. oktobra 2009. Po pričakovanjih domačinov naj bi bila organiziran otvoritvena svečanost 3. oktobra letos. Predvidevajo, da bo izgradnja uspešno zaključena v času dveh let.

 

Sledila je opoldanska molitev in druženje v prostorih Medžlisa Islamske skupnosti Reka. Domačini so muftiju dr. Nedžadu Grabusu podelili spominek iz bakra na katerem je urezana podoba Islamskega in kulturnega centra na Reki z obrazložitvijo, da je bil Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji prva institucija iz tujine, ki je finančno podprla projekt izgradnje džamije na Reki.

 

Izleta se je udeležil tudi Fikret Makić, eden največjih donatorjev za Islamski center v Ljubljani. Zato je izkoristil priložnost in se vpisal med vakife (donatorje) tudi na Reki in je prispeval 2.000,00 EUR. Zato mu je bila podeljena vakufnama, ki jo je predal dolgoletni imam na Reki Adem ef. Smajić.

 

Enodnevni izlet je bil zaključen s sprehodom po Opatiji in s srečnim povratkom v Slovenijo. Občutek zadovoljstva in sreče v očeh udeležencev izleta je bil opazen kar so tudi potrdili z iskrenimi besedami zahvale in stiskom roke muftiju dr. Nedžadu Grabusu ob prihodu v Ljubljano.

 

V molitvenem prostoru Islamskega centra

Skupinska fotografija na vhodu v Center

Islamski in kulturni center na Reki

H. Mujo Isić in mufti dr. Nedžad Grabus

Adem ef. Smajić in g. Fikret Makić

Predsednik IOM Reka g. Ekrem Budmilić nagovarja ženski del skupine

Skupinska fotografija v Opatiji

G. Muharem Pivač in mufti dr. Nedžad Grabus