mevludska-akademija-lj-2

MEVLUDSKA AKADEMIJA V LJUBLJANI »JA RESULALLAH«

Ljubljana, 20. februar 2011, (MINAS) – V nedeljo, 20. februarja 2011, kot je bilo napovedano, je bila v Ljubljani organizirana Svečana mevludska akademija ob rojstnem dnevu Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir. Akademija je bila organizirana v Kulturnem centru – Španski borci. Rojstni dan Muhammeda, a.s., muslimani obeležujejo povsod po svetu v času meseca rebiu-l-evvela.

Muhammed, a.s., je bil rojen 12. rebiu-l-evvela 571. Leta v Mekki. Dva meseca pred njegovim rojstvom je umrl njegov oče Abdullah. Ko je bil Muhammed, a.s., v šestem letu starosti mu je umrla mati Amina. Potem je dve leti živel pri dedku Abdulmutalibu, ki je umrl v njegovem osmem letu starosti. Muhammed, a.s., je potem živel pri stricu Ebu Talibu vse do petindvajsetega leta, ko se je poročil s hazreti Hatidžo. V štiridesetem letu starosti je prejel prvo Razodetje Kur’ana od Vzvišenega Boga preko meleka Džibrila (angela Gabriela). Njegova misija je trajala triindvajset let. Trinajst let v Mekki in deset let v Medini. Umrl je v triinšestdesetem letu starosti v Medini.

Tako je bil tudi v Ljubljani obeležen rojstni dan Muhammeda, a.s., s svečano mevludsko akademijo. V programu so sodelovali glavni imama Zagrebške džamije hafiz Aziz Alili, imam v džematu Wels hafiz Senad Podojak, hafiz Abbas Jahja iz Makedonije skupaj s skupino Semazen, imami iz Slovenije Munzir ef. Čelenka, Špendi ef. Fidani, Adnan ef. Merdanović in Nevres ef. Mustafić, ki so z izvedbo ilahij, spevov in recitiranjem tekstov opisali življenje, pomembnost in veličino Muhammeda, a.s.

Zbrani verniki in vernice so lahko uživali v prekrasnem recitiranju Kur’ana dveh svetovno znanih imen hafiza Aziza Alilija in hafiza Senada Podojka. Nekateri so na koncu s solznimi očmi zapustili dvorano v pričakovanju, da bodo imeli priložnost tudi prihodnje leto uživati v podobnem programu.

mevludska-akademija-lj-1

mevludska-akademija-lj-2

mevludska-akademija-lj-3

mevludska-akademija-lj-4

mevludska-akademija-lj-5

mevludska-akademija-lj-6