moj-veseli-bajram-1

PRIREDITEV »MOJ VESELI BAJRAM«

V nedeljo, 21. novembra 2010, je Žensko združenje Zemzem v sodelovanju z Odborom Islamske skupnosti Ljubljana pripravilo bajramsko prireditev za otroke pod nazivom »Moj veseli bajram«.

Čeprav je bajram že minil smo se vsi skupaj potrudili ponovno pričarati bajramsko veselje in radost. To je bil tudi osnovni namen prireditve; pričarati otrokom bajramsko radost, ker v okolju v katerem živimo, razen v naših domovih, tega ne občutimo v zadostni meri. Prireditev »Moj veseli bajram« je imel dva povoda. Prvi je bil zaključek projekta »Navihana kreativnost«, katero sofinancira Javni sklad za kulturne dejavnosti, nosilec projekta pa je Žensko združenje Zemzem. Drugi povod pa je seveda bajram.

Otroci so več kot mesec dni, ob nedeljah, ustvarjali v organiziranih kreativnih delavnicah. Izdelali so različne izdelke; od ovčk, malih kurbanov, iz gipsa, Ka’be iz das mase, poslikave Ka’be in obredov hadža na svili, bajramske čestitke, izdelava prve mektebske džamije iz kartona, ki bo simbolni šparovček v katerem bodo otroci zbirali kovance za džamijo v Ljubljani. Narisali so tudi številne risbice in tako na papir prenesli svoje razumevanje hadža, kurbana in bajrama.

Produkti otroške domišljije in ustvarjalnosti bodo razstavljeni vse do konca meseca.

Prireditev so popestrili tudi otroci, ki obiskujejo verouk s krajšim programom. Prenesli so svoje znanje o bajramu, bajramskih navadah, kurbanu in o Ka’bi-črni kocki. Spremljale so jih tudi dekleta iz mektebskega pevskega zbora, ki so zapele nekaj ilahij. Vsi skupaj smo na koncu zapeli znano sevdalinko »Nek’ mirišu avlije« in tako zaključili prvi del programa.

Otroke in starše je pozdravil tudi mufti dr. Nedžad Grabus in jim čestital na izvedeni točki. Otroci so muftiju, kot bajramsko darilce, vročili malo ovčko iz gipsa (kurban) in miniaturno Ka’bo iz das mase, ki so jo sami izdelali v kreativni delavnici.

Drugi del programa je bil vse do nedelje bajramsko presenečenje. Bajramsko prireditev je dodatno popestril g. Sten Vilar, igralec, animator in pedagog (Studio Anima). V pol urni predstavi za otroke in starše je v svoji točki »Skrinjica želja« zabaval vse prisotne. Nasmejal je vse, od otrok do tistih najbolj resnih obrazov. Skupaj smo prepevali, pozabili na vse skrbi in se za kratek čas vsi prepustili otroški igri in domišljiji. Ob tej priložnosti se g. Stenu Vilarju še enkrat iskreno zahvaljujemo za sodelovanje na bajramski prireditvi.

Za konec je sledila bajramska poslastica za otroke, ki jo je organiziral Odbor Islamske skupnosti Ljubljana.

Lahko zaključimo, da je prireditev »Moj veseli bajram« prva prireditev takega tipa organizirana v Islamski skupnosti. Do sedaj so bili otroci deležni pozornosti ob bajramu in drugih praznikih vendar ne v taki meri kot sedaj. Upamo, da bo to nov način in praksa v nadaljnjem delu kot tudi v drugih Odborih Islamske skupnosti v Sloveniji. Otroci so naša privilegija kateri se moramo posvečati in je ne zapostavljati.

Na koncu se zahvaljujemo vsem, ki so na kakršen koli način prispevali k realizaciji projekta.

moj-veseli-bajram-1

moj-veseli-bajram-2

moj-veseli-bajram-3

moj-veseli-bajram-4

moj-veseli-bajram-5

moj-veseli-bajram-6

moj-veseli-bajram-7

moj-veseli-bajram-8