stirideseta-obletnica-preporoda-3

ŠTIRIDESETA OBLETNICA PREPORODA

Sarajevo, 15. september 2010, (MINAS) – V sredo, 15. septembra 2010, je bila organizirana centralna svečanost na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu s katero je obeležena 40. obletnica Preporoda,islamskega informativnega časopisa. Na svečanost sta bila povabljena mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić, ki sta se udeležila omenjene svečanosti.

Svečanost je odprl glavni urednik Preporoda Aziz Kadribegović, ki je med drugim povedal: »Na današnji dan (15. septembra) pred natanko štiridesetimi leti je izšla prva številka Preporoda, glasila Združenje ilmije v BiH. S prvo številko, ki je bila natisnjena v 10.000 izvodov se je videlo, da se bo težko ustavila nakopičena moč, ko jo je izžareval Preporod. To zato, ker Preporod ni bil samo drugačen temveč je bil on neka vrsta muslimanskega kolektivnega otroka, ki so ga vsi želeli zibati ter vzpostavljati z njegovimi aktivnostmi veliko drugih verskih in kulturno društvenih aktivnosti«, je med drugim povedal Aziz Kadribegović.

Mufti dr. Nedžad Grabus ob Preporodovem jubileju je povedal da je Preporod časopis, ki prinaša radost v naše domove več kot štirideset let. Plodno seme, ki so ga zasejali r. Husein Đozo in njegovi sodelavci še danes daje svoje plodove od katerih imajo koristi Bošnjaki v celem svetu. Preporod je bil dvajset let edini časopis, ki je afirmiral in artikuliral islamsko identiteto v BiH in širše. Od prihoda demokratskih sprememb v začetku 90-tih let 20. stoletja je bila vloga Preporoda ključnega pomena v ohranjanju enotnosti Islamske skupnosti in nadaljnjega razvoja vrednot na katerih so se izobraževale in vzgajale generacije Bošnjakov v BiH in diaspori. V obdobju v katerem so elektronski mediji in posebej internet povzročili drugačen pogled na informacijo in splošno javnost, Preporod še naprej ohranja kontinuiteto našega spomina, razvija domoljubje ter krepi našo islamsko identiteto. Čestitke 40. obletnici Preporoda uredniku, zaposlenim in vsem sodelavcem Preporoda, je sklenil mufti Grabus.

Na svečanosti sta 0 40 let Preporoda spregovorila dr. Enes Karić in reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

stirideseta-obletnica-preporoda-1

stirideseta-obletnica-preporoda-2

stirideseta-obletnica-preporoda-3