bajramski-sprejem-9

BAJRAMSKI SPREJEM V GRAND HOTELU UNION

Ljubljana, 9. september 2010, (MINAS) – V četrtek, 9. septembra 2010, – prvi dan ramazanskega Bajrama – je bil organiziran tradicionalni bajramski sprejem, ki ga organizira mufti Islamske skupnosti ob Bajramu.

Ob tej priložnosti so se zbrali številni povabljenci iz društvenega, kulturnega, političnega in verskega življenja. Med drugimi so se povabilu odzvali minister za pravosodje g. Aleš Zalar, državni sekretar g. Jožef Školč, direktor Urada za verske skupnosti g. Aleš Gulič, ljubljanski župan g. Zoran Janković, ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres, nuncijev svetovalec g. Janusz Urbanczyk, vodja poslanske skupine LDS in tržiški župan g. Borut Sajovic, državni svetnik in postojnski župan g. Jernej Verbič, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti g. Jože Trontelj,g. Miro Senica, odpravnik poslov ameriškega veleposlaništva v Ljubljani g. Bradley A. Freden, francoska veleposlanica ga. Nicole Michelangeli, slovaška veleposlanica dr. Marianna Oravcová, bosanski veleposlanik g. Zdravko Begović, namestnik turškega veleposlanika, namestnica nizozemske veleposlanika, jordanski častni konzul g. Samir Amarin, častni konzul Malezije g. Anton Papež, častni konzul Maroka g. Janez Škrabec, predsednik Zbora IS g. Refik Havzija, imami s področja IS v Sloveniji, predsedniki izvršilnih odborov, donatorji in aktivisti Islamske skupnosti in številni drugi prijatelji in simpatizerji Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. odvetnik

V uvodnem delu je mufti dr. Nedžad Grabus pozdravil prisotne v slovenščini in angleščini. V nadaljevanju objavljamo celoten tekst muftijevrega nagovora:

„Spoštovane eminence, ekscelence, predstavniki verskih skupnosti, dame in gospodje, dragi prijatelji, imami, člani Islamske skupnosti, predsedniki in člani organov Islamske skupnosti, cenjeni prijatelji!

Lepo vas pozdravljam v imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in se zahvaljujem, ker ste se odzvali našemu vabilu, da se skupaj poveselimo ob bajramu. Danes muslimani po vsem svetu oznamujejo konec meseca ramazana. Prazniki so radost za človeško dušo. Vaša navzočnost potrjuje, da ima Islamska skupnost v Sloveniji širok krog prijateljev in to nam daje pogum, da nadaljujemo s predstavljanjem univerzalnih islamskih vrednot in da še v večji meri spodbujamo medverski dialog, sožitje in sobivanje v Sloveniji in svetu. Za nami je mesec posta, v katerem so se muslimani po vsem svetu postili, intenzivno prebirali Kur’an in pomagali revnim. Center za islamsko umetnost, kulturo in zgodovino s sedežem v Istanbulu je pred petimi dnevi obeležil tisočštiristoto obletnico začetka razodetja Kur’ana. Kur’an je bil razodet v Mekki in Medini, najlepše recitiran v Kairu in kaligrafsko izjemno lepo napisan v Istanbulu. V knjižnicah v Istanbulu hranijo najlepše in najdragocenejše izvode Kur’ana. Mesec ramazan nas je spomnil, da je na svetu več kot milijarda ljudi, človeških bitij kot smo mi, ki nimajo dovolj hrane in vode za normalno življenje. Svetovna gospodarska kriza je povzročila, da se je število ljudi, ki živijo na meji eksistencialnega dostojanstva, povečalo tudi v naši državi. Zato si tudi mi kot verska skupnost v skladu s svojimi možnostmi prizadevamo pomagati ljudem, ki potrebujejo našo pomoč.

Veliko je vprašanj, ki obremenjujejo sodobnega človeka. Eden od izzivov je vsekakor, kako spoštovati različnost, kako v globalnem svetu najti modus vivendi za ljudi različnih etničnih, verskih, rasnih in nacionalnih identitet. Človeške pravice so zagotovljene z ustavo in različnimi deklaracijami, vendar še vedno obstaja izziv, kako in na kakšen način je to mogoče realizirati  v tej naši družbi. Islam je velika svetovna religija, to je tudi kultura in civilizacija. Muslimani v Sloveniji so avtohtoni evropski državljani z islamsko vero in evropsko kulturo. V Sloveniji je spoštovanje verskih pravic na visoki ravni. Seveda obstajajo področja, ki so še vedno nedorečena, vendar sem prepričan, da se to lahko z dobro voljo uredi. Pri tem posebej mislim na izziv, namenjen tako oblastem kot verskim skupnostim, kako in na kakšen način pomagati tistim, ki prebivajo v zaprtih ustanovah, kot so zapori, bolnice in podobno. Vloga Islamske skupnosti je, da pomaga »običajnim« ljudem v vsakodnevnih življenjskih stiskah. Prizadevamo si, da bi jim pomagali na najboljše možne načine. Zato se želim zahvaliti vsem svojim sodelavcem in prostovoljcem, ki so pri tovrstnem delu pokazali visoko stopnjo odgovornosti. Prosim, da jih nagradite z aplavzom.

Naj bo naš moto tudi v prihodnje hadis Muhammeda, a.s.: »Kdo veruje v Boga in Sodni dan, naj svojemu sosedu dela samo dobro!« Zato je tudi dandanes zelo pomembno graditi mostove prijateljstva in medsebojnega spoštovanja.

Posebej se zahvaljujem donatorju nocojšnjega sprejema, podjetju Fama oziroma njegovemu lastniku g. Fikretu Makiću.

Najlepša hvala tudi predsedniku Republike Slovenije dr. Danilu Turku za bajramsko voščilo, apostolskemu nunciju v Sloveniji za dobre želje ob našem prazniku in za poslanico Svetega sedeža.

Hvala za pozornost in potrpežljivost, prosim Vzvišenega Boga, naj vam podari mir, osebno in družinsko srečo; prosim ga tudi, naj podari mir in blaginjo naši državi Sloveniji.

BAJRAM MUBAREK OLSUN! ME FAT BAJRAMI! KULLU AM VE ENTUM BIHAJRIN! VESEL IN SREČEN BAJRAM!”

Zbrane je na kratko pozdravil ljubljanski župan g. Zoran Janković, ki si pripisal minus ob koncu mandati, ker se džamija v Ljubljani še vedno ni začela graditi. Izrazil je prepričanje, da se bo to zgodilo v prihodnjem letu ter s čestitko muslimanom sklenil svoj nagovor.

Za kulturni del je poskrbela Lina Kuduzović, zmagovalka zabavnega šova „Slovenija ima talent”, ki je popestrila večer z izjemno izvedbo dveh skladb v angleškem jeziku.

SPONZOR BAJRAMSKEGA SPREJEMA JE BILO PODJETJE FAMA, D.O.O., OZIROMA LASTNIK PODJETJA G. FIKRET MAKIĆ, KATEREM SE ISKRENO ZAHVALJUJEMO.

V nadaljevanju si lahko skozi fotografijo ogledate nekoliko utrinkov s sprejema.

bajramski-sprejem-1

bajramski-sprejem-2

bajramski-sprejem-3

bajramski-sprejem-4

bajramski-sprejem-5

bajramski-sprejem-6

bajramski-sprejem-7

bajramski-sprejem-8

bajramski-sprejem-9

bajramski-sprejem-10

bajramski-sprejem-12

bajramski-sprejem-13

bajramski-sprejem-14

bajramski-sprejem-15

bajramski-sprejem-16

bajramski-sprejem-17

bajramski-sprejem-11