utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-4

UTRINKI PRVE TRETJINE RAMAZANA V SLOVENIJI

Mesec ramazan na področju Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji se je začel po takvimu (koledarju) Rijaseta Islamske skupnosti v BiH in sicer s prvo večerno ramazansko molitvijo (teravih-namaz) v torek, 10. avgusta 2010.

Ramazanske aktivnosti so organizirane v enaindvajsetih mestih v Sloveniji in sicer: Ljubljana, Jesenice, Kranj, Škofja Loka, Tržič, Postojna, Ajdovščina, Nova Gorica, Sežana, Koper, Izola, Kočevje, Novo mesto, Krško, Trbovlje, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Maribor, Kamnik in na zemljišču kjer se bo gradila džamija, Kurilniška 18 v Ljubljani.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je z letošnjim ramazanom začela izvajati svoje aktivnosti v dveh novih objektih, ki so bili kupljeni v preteklem letu. Tako je letos prvič v Novi Gorici Islamska skupnost organizirala ramazanske aktivnosti. V džematu Krško so se nekoliko leto ramazanske aktivnosti odvijale v privatnih prostorih. Letos pa je bila pred začetkom ramazana organizirana svečana otvoritev kupljenih in prenovljenih prostorov v Krškem.

Islamska skupnost je z mesecem ramazanom začela z izvajanjem aktivnosti na zemljišču kjer se bo gradila džamija v Ljubljani na Kurilniški 18. Poleg modernega in širokega mesdžida v Ljubljani, ki je bil kupljen pred tremi leti, muslimani v Ljubljani zelo veselo odhajajo v mesdžid na mestu bodoče džamije zaradi simbolike in sodelujejo v ibadetu (bogoslužju), ki se tam izvaja v času mubarek meseca ramazana.

Prvega ramazanskega dne je bil organiziran drugi tradicionalni iftar (večerja ob koncu posta) na zemljišču za džamijo kjer se je zbralo okrog tristo vernic in vernikov. Iftar na odprtem v vročih avgustovskih dneh na zemljišču za džamijo je vsaj delo zbrane vernike spomnil da dejstvo, da bo to najbolj pomembno zbirališče muslimanov v Sloveniji. Ob molitvah Vzvišenemu Bogu, da pomaga muslimanom v Sloveniji, da zgradijo džamijo je bil program nadaljevan tudi po teravih-namazu.

V času meseca ramazana Islamska skupnost v Sloveniji gosti dva vrhunska intrepretatorja Kur’ana. Že tretje leto se realizira obisk karije (intrepretatorja Kur’ana) iz Egipta, ki ga organizira Egiptovsko veleposlaništvo v Ljubljani v sodelovanju z Uradom muftija. Letošnji karia je znano ime v Egiptu El-Sayed Ahmed Hassan El-Sharkawy, ki obiskuje vse džemate po Sloveniji in interpretira Kur’an. Drugi karia je hafiz Abbas Jahja iz Tetova (Makedonija) čigar domačin je poleg Mešihata Odbor Islamske skupnosti Ljubljana.

Udeležba vernikov na teravih-namazu kot tudi na drugih dnevnih molitvah je zelo dobra. Skoraj se ne opazijo dopusti kot je primer z drugimi evropskimi državami. Statistično je ostala udeležba ista kot v predhodnih letih.

Mufti dr. Nedžad Grabus s svojimi sodelavci obiskuje džemate na področju Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji in nagovarja vernike, pogovarja se s člani Islamske skupnosti in jih seznanja s projekti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Mufti Grabus je zelo rad viden in slišan v vseh džematih kamor se pojavi. V prvi tretjini mubarek ramazana je mufti Grabus obiskal džemat v Ljubljani, Mariboru, Škofja Loki, Sežani, Novi Gorici, Novemu mestu in Ajdovščini. V času ramazanskega programa je mufti Grabus obiskal tudi džemat v Beljaku v sosedni Avstriji kjer je predstavil projekt izgradnje džamije v Ljubljani. Mesec ramazan je v Sloveniji posvečen zbiranju sredstev za odplačilo kredita za zemljišče, ki znaša 2,15 miliona evrov. Zato mufti Grabus veliko govori vernikom in vernicam o pomembnosti vlaganja v hair (dobro delo), a vlaganje v  projekt izgradnje džamije v Ljubljani je vsekakor veliki hajr. Islamska skupnost vodi akcijo zbiranja sredstev »Dva tisoč oseb po tisoč evrov« v katero se je že vključilo določeno število ljudi.

ZATO VABIMO VSE ZAINTERESIRANE, DA SE VKLJUČIJO V PROJEKT IZGRADNJE DŽAMIJE V LJUBLJANI IN NA TA NAČIN PODPREJO TA HAIRLI PROJEKT.


ISLAMSKA SKUPNOST V REPUBLIKI SLOVENIJI

GRABLOVIČEVA ULICA 14

1000 LJUBLJANA

SLOVENIJA


UNICREDIT BANKA SLOVENIJE D.D.

ŠMARTINSKA 140

1000 LJUBLJANA

SLOVENIJA


SWIFT: BACXSI22

IBAN: SI56290000155620837


Molimo Vzvišenega Boga, da nagradi vsakogar, ki se vključi v ta projekt.

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-1

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-2

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-3

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-4

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-5

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-6

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-7

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-9

utrinki-prve-tretjine-ramazana-v-sloveniji-8