mekka1

MUFTI V MEKKI NA 50. OBLETNICI RABBITE

Mekka, 02. avgust 2010, (MINAS) – Od sobote, 31. julija 2010, do ponedeljka, 02. avgusta 2010, je bila organizirana tridnevna konferenca ob petdeseti obletnici Rabbite

– Svetovne muslimanske lige z naslovom »Svetovna muslimanska liga – resničnost in pogled v prihodnost«, na kateri je prisostvoval tudi mufti dr. Nedžad Grabus.

Pod pokroviteljstvom saudskega kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al Sauda je konferenco, ob prisotnosti velikega števila uleme iz celega sveta, odprl princ Naif bin Abdulaziz Al- Saud, drugi namestnik predsednika vlade in minister za notranje zadeve Kraljevine Savdske Arabije , ki je v imenu kralja Abdullaha čestital jubilejno petdeset let od ustanovitve Rabbite – Svetovne muslimanske lige, ki je bila v službi islama in muslimanov v celem svetu z enim ciljem in sicer, da promovira sporočilo miru in sobivanja med vsemi ljudmi in narodi v svetu.

Rabbita – svetovna muslimanska liga je bila ustanovljena leta 1960 v času kralja Sauda bin Abdulaziza Al Sauda toda praktično delovanje Rabbite se je začelo v času kralja Fejsala bin Abdulaziza Al Sauda, ki je bil znan po veliki želji za islamsko enotnostjo in muslimansko solidarnostjo.

V imenu udeležencev konference je spregovoril turški reisu-l-ulema dr. Ali Bardakoglu, ki se je zahvalil Kraljevini Savdske Arabije za skrb glede muslimanskih vprašanj skozi institucijo Rabbite, ki je opravičila svoj obstoj v preteklih petdesetih letih. »Muslimani celega sveta dolgujemo zahvalo Rabbiti za veliko pomoč v času, ko so bile številne muslimanske skupnosti v svetu prepuščene same sebi. Rabbita je na različnih koncih sveta razvijala nove vrednote pri muslimanih tako, da imamo danes generacijo, ki se zaveda univerzalnih vrednot islama in je ponosna na svojo vero in kulturo«, je med drugim povedal turški reisu-l-ulema v svojem nagovoru v Mekki.

S sprejetjem resolucije, ki vsebuje deset točk 02. avgusta 2010, je bila zaključena konferenca v Mekki ob petdeseti obletnici Rabbite – Svetovne muslimanske lige.

Prva točka resolucije je posvečena vzgoji in izobraževanju.

V drugi točki se pozivajo muslimani na bratstvo in enotnost, posebej ulema (učenjaki) in intelektualci kot nosilci in prenašalci islamskih idealov.

V tretji točki resolucije se omenjajo krizna žarišča muslimanskih skupnosti v svetu kjer palestinska kriza zavzema prvo mesto.

Četrta točka resolucije se ukvarja z vprašanjem muslimanskih manjšin v svetu in usmerja pozornost na problem islamofobije, ki se širi v svetu posebej pa okrog prepovedi nikaba (ali nošenja rute) v nekaterih evropskih državah.

V peti točki se mekkanska konferenca zalaga za medkulturni dialog v svetu.

Šesta točka resolucije opozarja na nevarnost ekstremizma in terorizma v svetu ter zato predlaga organizacijo mednarodne konference v eni od svetovnih metropol kjer bi dosegli splošni konsenz v boju proti vsem oblikam ekstremizma in terorizma.

Sedma točka resolucije je posvečena medijem in kulturi v smislu, da imajo mediji močan vpliv na duhovno in kulturno zavest družbe. Zato je pomembno, da mediji delujejo zavestno in odgovorno.

V osmi točki konferenca opozarja na pomembnost ekonomske rasti in razvoja v muslimanskih skupnostih. Zato Rabbita podpira vse oblike halal (dovoljenega) zaslužka na podlagi katerega lahko muslimani preživljajo svojo družino in aktivno sodelujejo v razvoju družbe.

Deveta točka se ukvarja z ovirami na poti hitrejšega in boljšega razvoja muslimanskih skupnosti.

Na koncu deseta točka konference ponuja pogled v prihodnost in poziva muslimane, da se držijo načela moralnosti, poslovnosti in aktivnega odnose do izzivov časa na način enotnosti in sodelovanja za dobrobit ne samo muslimanskih skupnostih temveč celotnega človeštva.
mekka1
mekka2
mekka3