sporazum1

STRES IN GRABUS S PODPISOM SKUPNE IZJAVE POZVALA K ZAŠČITI DRUŽINE

Ljubljana, 2. julij 2010, (MINAS) – V petek, 2. julija 2010, sta mufti dr. Nedžad Grabus in nadškof dr. Anton Stres podpisala skupno izjavo s katero sta se zavzela za ohranitev zakonske zveze in družine.Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju izjave Slovenske tiskovne agencije.

Ljubljana, 2. julija (STA) – Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres in ljubljanski mufti Nedžad Grabus sta se danes s podpisom skupne izjave zavzela za ohranitev zakonske zveze in družine kot stebra družbenega življenja. Vrednoto družine smo dolžni varovati, izjavljata ter odgovorne pozivata, da v zakonodaji pravno zaščitijo družino kot skupnost moškega, ženske in otrok.

Ljubljanski nadškof Stres in predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji Grabus sta k zaščiti zakonske zveze in družinskih vrednot v imenu islamske in katoliške verske skupnosti pozvala v luči sprejemanja novega družinskega zakonika.

“Globoko smo prepričani, da sta izenačevanje istospolnih zvez z raznospolnimi in posvojitev otrok v takšne skupnosti neprimerna, ker ne zagotavljata bistvene in nezamenljive vloge očeta in matere v družinskem življenju, kar pa je ključnega pomena za skladen osebnostni razvoj zakoncev in otrok,” sta zapisala v skupni izjavi. Oba sta poudarila, da katoličani in muslimani visoko cenijo zakonsko in družinsko življenje.

Kot je dejal Stres na današnji novinarski konferenci, je zakonska zveza, kakor smo jo sedaj pojmovali, tako temeljna vrednota, da presega konfesionalne okvire raznih verstev in izraža temeljno prepričanje velike večine državljanov. Stres in mufti sta tako poudarila, da izjava ni uperjena proti nikomur, temveč je poziv, da bi zakonodajalci v demokratičnem duhu upoštevali široko družbeno soglasje.

Mufti je izpostavil, da v islamski skupnosti razumejo pomembno vlogo družine in izzive v sodobnem času, kako jo ohraniti. Družina ima, kot pravi, v njihovi kulturi posebno vlogo, ima ključno vlogo pri vzgoji človeka za spoštovanje sebe in spoštovanje drugih.

Skupaj s Stresom sta poudarila, da je družina zibelka življenja, za kar sta potrebna moški in ženska. To pomeni tudi, da moški in ženska pomenita osebnostno in značajsko specifičnost, sodelovanje obeh pa je pri vzgojnem procesu največje jamstvo za to, da ta proces uspe, je dejal Stres.

Pomen vzgoje v družini je izpostavil tudi mufti, saj je po njegovem pomembno razlikovati med partnerskim odnosom in med družino.

Obstajajo sicer izjeme in mejne situacije, pravi Stres, a po njegovem ne gre za to. “Gre za to, ali bomo z zakonodajo naši družbi dali vedeti, da je družina, zgrajena na zakonski zvezi moža in žene ter otrok, tisto, kar bo ostalo norma in kar je zaželeno, ali pa bomo rekli, da je vseeno,” je dejal.

Zakonodaja je namreč po njegovih besedah tudi nosilka vrednot: “Če bi bil zakonik kot tak sprejet, bi pomenilo, da bi bili ljudje skozi desetletja in stoletja vzgajani, da je čisto vseeno, v kakšni skupnosti živiš. To bi bila lahko tudi za prihodnost naroda katastrofa”.

Opozoril je tudi na nevarnost, da bi pred pravico otroka, da imajo očeta in mater, postavili pravico posameznika do otroka. Po njegovih besedah je namreč v zadnjih desetletjih v pojmovanju človekovih pravic prišlo do inflacije, saj je vsaka “bolj ali manj upravičena želja že povzdignjena na raven človekove pravice, kar pa ne more biti”.

Tudi po besedah muftija se moramo zavedati, da so v družinskem zakoniku vprašanja, ki bodo vplivala na prihodnje generacije. K razmišljanju o temu skušajo, kot pravi, spodbuditi tudi člane njihove skupnosti.

Glede pozivov k nasilju ob prihajajoči Paradi ponosa sta tako mufti kot Stres poudarila, da sta proti vsakemu nasilju. Nadškof pa je ob tem pozval k enakim merilom pri obsodbi nasilja v družbi. Katoliška Cerkev je bila namreč po njegovih besedah v zadnjih letih tarča številnih izpadov.

sporazum1

sporazum2

sporazum3

sporazum4

sporazum5

izjava_druzina