Log pod Mangartom

PETO SREČANJE MUSLIMANOV V LOGU POD MANGARTOM

Log pod Mangartom, 13. junij 2010, (MINAS) – V nedeljo, 13. junija 2010, je Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v sodelovanju z Odborom Islamske skupnosti Jesenice in imamom Seadom Karišikom organiziral svečanost na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom.

Že peto leto zapored se verniki in vernice zbirajo na tem mestu in se spominjajo žrtev Prve svetovne vojne, ki so se borili na strani Avstro-Ogrske monarhije. Po podatkih Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji sta na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom pokopana 102 bošnjaška vojaka. Na podlagi dovoljenja Zavoda za ohranjanje kulturne dediščine Republike Slovenije – Območna enota Nova Gorica, je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji, 18. avgusta 2007, zamenjala križe, ki so bili postavljeni na grobovih borcev – muslimanov in je postavila ustrezna nagrobna obeležja t.i. nišane.

V koledar svojih aktivnosti je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji uvrstila tudi dogodek spomina na žrtve iz Prve svetovne vojne. Zato se že peto leto verniki in vernice zbirajo v Logu pod Mangartom in se spominjajo žrtev Prve svetovne vojne. Tako je bilo tudi letos. Na svečanosti so se zbrali poleg muftija dr. Nedžada Grabusa, njegovega namestnika Ibrahima Malanovića in tajnika Nevzeta Porića številni imami, predsedniki izvršilnih odborov in številni verniki in vernice iz vseh džematov Islamske skupnosti v Sloveniji. Med zbranimi je bil tudi direktor radia Islamske skupnosti v BiH »Radio Bir« g. Remzija Pitić in člani džemata iz Celovca.

Kot vsako leto so tudi tokrat zbrani imami prebrali kur’ansko suro (poglavje) Ja-sin in dovo (molitev), ki jo je prebral mufti dr. Nedžad Grabus.

Zbrane vernike in vernice je nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus, ki je spregovoril nekoliko besed o Prvi svetovni vojni, pomembnosti spomina na žrtve in trenutnim stanjem muslimanov v Republiki Sloveniji.

Sledila je opoldanska molitev na prostem, ki jo je vodil mufti dr. Nedžad Grabus, ki je pomenila tudi zaključek slovesnosti.

Log pod Mangartom

Log pod Mangartom.jpg

Log pod Mangartom.jpg

Log pod Mangartom.jpg

Log pod Mangartom.jpg