slika2

SREČANJE PROFESORJEV FAKULTETE ISLAMSKIH ZNANOSTI S PROFESORJI TEOLOŠKE FAKULTETE V LJUBLJANI

 

Ljubljana, 14. maj 2010, (MINAS) – V petek, 14. maja 2010, je bilo organizirano srečanje profesorjev Fakultete islamskih znanosti iz Sarajeva s profesorji Teološke fakultete v Ljubljani. Srečanje je potekalo na Teološki fakulteti v Ljubljani. Delegacijo iz Sarajevo je vodil dekan prof. dr. Ismet Bušatlić. Skupaj z dekanom sta bila še prof. dr. Enes Karić in prof. dr. Adnan Silajdžić. V imenu domačinov so omenjeno delegacijo sprejeli dekan Teološke fakultete prof. dr. Stanko Gerjolj, prof. dr. Drago Ocvirk, prof. dr. Janez Juhant, dr. Marjana Hercet in dr. Mari Osredkar. Srečanju sta prisostvovala mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik IS Nevzet Porić.

To je bilo prvo spoznavno srečanje na katerem sta dekana skupaj s profesorji spregovorila o svojih fakultetah in programih, ki jih izvajata. Največ zanimanja so profesorji Teološke fakultete iz Ljubljane pokazali za program Diploma v islamskih znanosti, ki ga izvajajo na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu. Verjetno se bodo nekateri profesorji iz Ljubljane udeležili tega programa. Veliko je tekla beseda tudi o sodelovanjih z drugimi fakultetami po svetu kot tudi o izmenjavi literature oziroma učbenikov, ki jih študenti uporabljajo pri svojem študiju. Predstavniki obeh fakultet bodo razmislili o bodočem morebitnem sodelovanju pri nekaterih projektih Evropske unije.

Mufti dr. Nedžad Grabus je izrazil svoje zadovoljstvo, ker je prišlo do tega pomembnega srečanja. Povedal je tudi, da Islamska skupnost nima ambicij za formalno izobraževanje v Sloveniji. Zato je pomembno, da imajo profesorji s Fakultete za islamske znanosti kontakte s profesorji Teološke fakultete v Ljubljani. Po Muftijevih besedah je izziv kako in na kakšen način se lahko organizira islamsko delovanje za skupino muslimanov, ki so bili rojeni v Sloveniji. Predstavniki Rimskokatoliške cerkve so večkrat poudarili, da je dobro to za kar si prizadevamo v Islamski skupnosti. Ko bo džamija zgrajena bo dosti lažje delati. V Sloveniji so večinoma muslimani, ki pripadajo “osmanski kulturni coni islama”. Zato je pomembno imeti sodelovanje s profesorji, ki poučujejo takšno vrsto razumevanja islama.

Potem so se profesorji iz Sarajeva odpravili na zemljišče za izgradnjo džamije v Ljubljani in na džumo-namaz v mesdžid v Ljubljani. Zbrane vernike sta pred začetkom džume-namaza nagovorila dekan Fakultete za islamske znanosti prof. dr. Ismet Bušatlić in prof. dr. Enes Karić.

slika1

slika2

slika3

slika4

slika6

slika5