brdo3

TRADICIONALNI SPREJEM OB ZAČETKU NOVEGA LETA, KI STA GA PRIPRAVILA PREDSEDNIK REPUBLIKE DANILO TÜRK IN PREDSEDNIK VLADE BORUT PAHOR

Brdo pri Kranju, 18. januarja (MINAS)) – Na povabilo predsednika države dr. Danila Türka se je tradicionalnega sprejema za diplomatski zbor udeležil mufti dr. Nedžad Grabus.

 

Nadaljevanju objavljamo novico Slovenske tiskovne agencije (STA).

 

V novem letu ne bi smeli zamuditi priložnosti za resne korake na poti k potrebnim reformam v svetovnem finančnem sistemu, je v okviru tradicionalnega sprejema za diplomatski zbor ob pričetku novega leta dejal predsednik republike Danilo Türk. Obenem je izrazil zaskrbljenost nad bornim izkupičkom decembrske podnebne konference v Koebenhavnu.

 

“Za nami je težko leto, ki ga je zaznamovala globalna recesija,” je dejal Türk in pojasnil, da je “razkrila mnoge pomanjkljivosti sodobnega sveta in zahtevnost nalog, ki se postavljajo pred vse nas”. Ob tem je menil, da se za vsako državo glavno delo začne doma, pri skrbi za ekonomski in socialni položaj ljudi in za politično stabilnost za najboljši možni razvoj. Ker pa je svet tesno povezan in vse bolj soodvisen po njegovem mnenju ne more biti nobena politika resnično uspešna, če ne upošteva mednarodnih razmer.

 

“Recesija, ki je v preteklem letu tako močno prizadela svet, je predvsem posledica nesprejemljive prakse finančnih ustanov, njihovega nezadržnega pohlepa po velikih dobičkih, njihovega nerazumnega tveganja in zapostavljanja etičnih zahtev, ki so bistvenega pomena za vzdržen gospodarski razvoj,” je med drugim pripomnil predsednik republike. A sedanji mednarodni gospodarski položaj po njegovih besedah ni edini razlog za zaskrbljenost.

 

“Prizadevanje doseči sporazum na nedavni konferenci v Koebenhavnu ni dalo rezultatov, ki smo si jih želeli.” Po njegovem mnenju diplomatsko delovanje zaostaja za pričakovanji državljanov in celo za interesi, ki jih že izkazuje poslovni svet. Menil je, da potrebujemo nov napor in nov zagon, saj “nimamo časa, ki bi ga prepustili brezplodnim razpravam”. Že v začetku tega leta moramo obnoviti prizadevanje za nova pogajanja in za nov zagon procesa, ki naj privede do resničnih, pravno zavezujočih dogovorov,” je diplomate pozval Türk.

 

Sicer pa po njegovem mnenju nov zagon potrebuje tudi EU: “Evropska unija se mora izogniti nevarnosti, da bi se pretežno ukvarjala sama s seboj in z lastnimi problemi.” Povsod po svetu pričakujejo, da bo postala eden vodilnih dejavnikov izboljšanja sveta in razvoja, ki bo širil območje blaginje in uresničevanja človekovih pravic. Tako vlogo Evropske unije pričakujemo tudi v Sloveniji.

 

Spomnil je, da je bila Slovenija v minulem letu dejavna na številnih področjih; med drugim se je zavzemala za aktivno vlogo EU, predvsem v okviru prizadevanj za omejitev globalnega segrevanja, bila je dejavna v skupini malih držav z vseh celin sveta, ki so pripravljene delati skupaj za svetovni sporazum o podnebnih spremembah, doma in tudi na mednarodni ravni pa smo se po njegovem mnenju trudili okrepiti uresničevanje človekovih pravic, pri čemer je izpostavil reševanje problema izbrisanih. Izrazil je tudi zadovoljstvo ob sprostitvi vizumske ureditve za nekatere države jugovzhodne Evrope.

 

Zbrane je v imenu diplomatskega zbora nagovoril tudi doajen diplomatskega zbora, apostolski nuncij Santos Abril y Castello. V nagovoru je tudi sam posebno pozornost namenil dogodkom, ki so zaznamovali minulo leto. Glede svetovne gospodarske krize je menil, da bi se morali vsi naučiti, da sta etika in pravičnost nujni tudi pri gospodarskem poslovanju, glede neuspele podnebne konference pa je izrazil upanje, da bodo svetovni voditelji v prihodnje motivirani z lastnim interesom in odgovornosti do prihodnjih rodov.

 

Castello se je dotaknil tudi začetka reševanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, dosežka Slovenije na energetskem področju, saj bo Slovenija gostiteljica evropske energetske agencije Acer, pa tudi športnih dosežkov Slovenije, saj se je slovenska nogometna reprezentanca lani uvrstila na svetovno prvenstvo.

brdo1

brdo2

brdo3