Mufti na konferenci v Barceloni: Vzhod-zahod dialog – Migracije in raznolikosti: Novi izzivi in priložnosti

 

Barcelona, 10. november 2009, (MINAS) – Danes in jutri, 10. in 11. novembra 2009, poteka v Barceloni mednarodna konferenca na kateri sodeluje tudi mufti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji dr. Nedžad Grabus z naslovom: VZHOD-ZAHOD DIALOG – Migracije in raznolikosti: Novi izzivi in priložnosti.  

 

Globalizacija in nadnacionalne migracija so ključne značilnosti našega časa. Pritegnili so veliko zaskrbljenost in večjo politično pozornost kako na mednarodni tako tudi na lokalni ravni. Naraščanje obsega mednarodnih migracij krepi družbeno raznolikost v družbi in skupnosti v vseh delih sveta.

Razprave bodo osredotočene okrog vprašanj kot so “Leadership za dialog, raznolikost in socialna kohezija”,”Skupne vrednote pri izobraževanju”,”Spol in migracije”,” Migracije in človekove pravice”,” Izzivi in možnosti” in “Perspektive za prihodnost”.


Ena od prednostnih nalog vzhod-zahod dialoga je vključitev perspektive mladih in vključevanje mladih iz Vzhoda in Zahoda v razpravah o tej temi. Vsako leto, vzhod-zahod dialog vključuje tudi vidik enakosti spolov kot stalno temo razprave in razmišljanja.


Ta šesta konferenca Vzhod-zahod dialog je organizirana v sodelovanju s prestižnimi ustanovami, kot so UNESCO, Asia-Europe Foundation (ASEF), Združeni narodi Društvo za Španijo (ANUE), Mestni svet v Madridu in Madridski klub pod pokroviteljstvom španske Agencije za Mednarodno razvojno sodelovanje (AECID).

Od leta 2004, Vzhod-Zahod dialog vsako leto združuje skupino politikov, vključno z bivšimi voditelji držav in vlad, ugledne znanstvenike, predstavnike ključnih nevladnih organizacij in civilne družbe z Vzhoda in Zahoda s ciljem, da preučijo danes najbolj pereče globalne, regionalne in lokalne izzive, izmenjajo najboljše prakse in predlagajo ustrezne ukrepe.

 

Mufti dr. Nedžad Grabus bo predstavil svoj referat v sredo, 10. novembra 2009, ob 9 uri in 30 minut o čem bomo naknadno poročali.