rijeka.jpg

NA REKI POLOŽILI TEMELJNI KAMEN ZA DŽAMIJO

Reka, 03. oktober 2009, (MINAS) – Islamska skupnost na Hrvaškem – Medžlis Reka je v soboto, 03. oktobra 2009, položila temeljni kamen za izgradnjo islamskega centra z džamijo na Reki.

 

 

Prireditve so se udeležili hrvaški predsednik Stipe Mesić, mufti Islamske skupnosti na Hrvaškem Ševko Omerbašić in reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, slavnostni gost pa je bil katarski minister za verska vprašanja Ajmad Abdulah al Mari.

 

V imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji so se udeležili muftijev namestnik Ibrahim Malanović, tajnik Nevzet Porić in številni imami.

 

Gradnja naj bi se končala do konca leta 2011

Islamski center in džamijo bodo gradili na območju Rujevica, objekta bosta obsegala približno 2400 kvadratnih metrov. Osrednji prostor v džamiji, ki bo namenjen molitvi, bo lahko sprejel približno 3000 vernikov na 1200 kvadratnih metrih, gradnja pa naj bi se končala do konca leta 2011, so povedali v Medžlisu Islamski skupnosti na Reki in ocenili, da naj bi za to potrebovali od osem do deset milijonov evrov.

 

Dober primer strpnosti med muslimani in drugimi

Poleg džamije bodo v islamskem centru tudi večnamenska dvorana, uradi islamske skupnosti, učilnice za verouk, otroški vrtec, restavracija, čitalnica, tri stanovanja in podzemna garaža. Avtor idejnega projekta je znani hrvaški akademski kipar Dušan Džamonja. Kamen za novi islamski center je položil katarski minister al Mari, ki je ocenil, da je Reka dober primer sobivanja in strpnosti med muslimani in drugimi. Misija islama je daleč od radikalizma, nasilja in terorizma, je še poudaril. Slovesnosti so se sicer udeležili tudi številni verniki, tudi iz Slovenije in Nemčije, so povedali organizatorji.

Na širšem območju Reke živi približno 10.000 muslimanov, reška džamija pa bo tretja na Hrvaškem. Ena je v Zagrebu, druga pa v Gunji pri Županji na vzhodu Hrvaške ob meji z BiH. (STA)

rijeka.jpg

 

rijeka1.jpg

 

rijeka2.jpg

 

rijeka4.jpg

 

rijeka3.jpg