slika 7.JPG

ZEMZEMICE V ISTANBULU

Žensko združenje Zemzem je končno izpolnilo dolgo načrtovan projekt. Članice Ženskega združenja Zemzem so preživele šest dni v Istanbulu v času od 1. do 6. julija 2009.

 

Izlet je bil organiziran kot nagrada oz. krona vsem dosedanjim uspehom in zalaganjem, ki so produkt naših marljivih članic. Društvo je v zadnjih treh letih močno napredovalo in postalo zelo prepoznavno. Članice so se z veseljem odzvale in sodelovale v vseh projektih, največ truda in dela pa je bilo vloženo v največji projekt, Festival bosanske hrane. Sam podatek da smo v akciji zbiranja sredstev za Islamski center v Ljubljani do sedaj zbrale že 8.500,00 EUR, dosti pove. Vsem tem je bil kot krona na koncu delovnega leta organiziran izlet v Istanbul.

 

Šest dni je zelo hitro minilo. Vsak dan smo dokaj dobro izkoristile. Prvi dan smo obiskale Topkapi palačo, Sultan Ahmedovo džamijo ali Plavo džamijo, Aya Sophio in Kapali čaršijo. Vse naštete objekte so članice z vsem zanimanjem natančno pregledale. Navdušenja seveda ni bilo možno prikriti.

 

Naslednji dan smo si ogledale panoramo Istanbula, točka od koder je mogoč pogled na celotno mesto. Opoldansko molitev smo opravile v Sultan Ejubovi džamiji, dan smo zaključile z obiskom Miniaturka, Turčija v malem.

 

Sobota je bila prosta in članice so imele možnost same obiskati določene turistične točke v Istanbulu ali pa dan posvetiti nakupom. Zadnji dan smo izkoristile za vožnjo po Bosforju.

 

V prostem času je večina članic obiskalo še druge džamije, džamijo Sultan Fatiha, Sulejmanijo, Bayezit džamijo, Šeherzado in še druge. Mnogo članic je obiskalo tudi Panoramo 3D, osvajanje Istanbula. Vsekakor brez nakupov tudi ni šlo.

 

V nedeljo, 5. julija 2009, je nekoliko predstavnic Zemzem pod vodstvom g. Abdulatifa Serdarja, obiskalo internat v katerem bo naslednja tri tedna preživelo več deset otrok iz Ljubljane, Zagreba in drugih balkanskih držav. Deležni bodo poletne šole Kur’ana. Ob tej priložnosti so na trgu Sultan Ejubove džamije v Istanbulu pripravili prodajo najboljših in odbranih turških specialitet. Zbrana vsota je bila namenjena prispelim otrokom. Ponosne smo bile, da smo se udeležile tega dogodka saj je skoraj popolnoma enak kot naš Festival bosanske hrane. Zemzem je ob tej priložnosti tudi prispeval določena sredstva in tako podprl njihov projekt.

 

Sedaj ko je vse za nami, lahko rečemo, da je dolgo načrtovan projekt v popolnosti uspel. Vse članice so se vrnile zadovoljne in ponosne.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo g. Abdulatifu Serdarju iz Zagreba za vso pomoč, g. Admirju Efendiću za finančno podporo, članicam za zaupanje in vsem, ki so na kakršenkoli način prispevali k realizaciji tega projekta. Upamo, da bo takih potovanj v prihodnosti še veliko.

 

Zemzemice v Miniaturku – Turčija v malem

 

Pozorno pošlusamo razlago v Topkapi palači

 

Skupinska fotografija v Topkapi palači

 

Po končani opoldanski molitvi v Sultan Ahmedovi džamiji – Plava džamija

 

Pogled na Istanbul z razgledne točke

 

Sultan Ahmedova džamija

 

Eden od prizorov v Panorami 3D – osvajanje Istanbula