dsc01290.jpg

V MARIBORU NASTOPILI BOSANSKI DERVIŠI

Maribor, 25. maj 2009, (MINAS) – V ponedeljek, 25. maja 2009, so v Narodnem domu v Mariboru, v sklopu manifestacije »Dnevi islamske kulture«, nastopili derviši iz Bosne, ki pripadajo Nakšibendijskem redu na čelu z dr. Ćazimom Hadžimejlićem.

 

Ob samem začetku je najprej spregovoril pobudnik in organizator Dnevov islamske kulture v Mariboru dr. Dragan Potočnik. V zelo strnjenih in jedrnatih stavkih je predstavil islamski misticizem oziroma zikr – obred. »Živeti in zadovoljiti se samo z zunanjim pomeni, da se ne zavedamo najglobljega razloga našega bivanja. To je potovanje od zunanjega k notranjemu, od periferije kroga do središča. Cilj je torej vrnitev k izvoru, k Bogu. Sufizem vernikom omogoča dosego tega vzvišenega cilja«, je sklenil dr. Potočnik s pozivom, da se prepustimo onstranskem ter pozabimo za uro ali dve vsakdanje probleme in obveznosti.

 

Prisotne je nagovoril tudi mufti dr. Nedžad Grabus, ki se je zahvalil dr. Draganu Potočniku za organizacijo vseh teh dogodkov, ki krepijo medsebojno sodelovanje in sožitje ne samo v Mariboru ampak tudi širše. Zahvalil se je tudi imamu Ibrahimu Malanoviću, ki je predano, odgovorno in kvalitetno opravljal svoje delo v Mariboru v preteklem obdobju. Po muftijevih besedah so ti dogodki tudi plod njegovega dela, ki je v času sedemnajstih let uspel vzpostaviti kontakte in dobre odnose z vsemi v Mariboru predvsem pa z akademsko skupnostjo.

 

Sledil je zikr, ki so ga nakšibendijski derviši izvedli pred okrog tristo glava množic. Najprej so začeli s sedečim zikrom in so nadaljevali s kijam (stoječim) zikrom. V uro in pol trajajočem obredu so derviši pustili brez sape vse prisotne, ki so ob koncu, po prižganih lučeh, še vedno sedeli v miru in tišini, ki jo je prekinil dr. Potočnik z besedami: »Konec je«.

 

dsc01290.jpg

 

dsc01291.jpg

 

dsc01300.jpg

 

25052009755.jpg