ljnovice2008.jpg

Islamska verska skupnost glede zemljišč za džamijo zaupa MOL

Slovenska tiskovna agencija (STA) elektronski časopis ‘ljnovice’ je v petek dne 5.12.2008 objavila zanimiv članek o nakupu zemljišča za IKC v Ljubljani! Objavljamo ga na naši spletni strani.

 

Islamska verska skupnost glede zemljišč za džamijo zaupa MOL petek, 5. december, 2008 LJUBLJANA (Slovenija) – Islamska skupnost v Sloveniji se je zdaj osredotočila na nakup zemljišča za gradnjo džamije od Mestne občine Ljubljana (MOL), je za STA pojasnil škofjeloški imam Ifet Suljić. Ob trditvah mestnega svetnika Mihe Jazbinška, da islamska skupnost “kupuje mačka v žaklju”, pa je imam odvrnil, da skupnost popolnoma zaupa MOL.

Svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek je ta teden ponovno opozoril, da MOL islamski skupnosti ne prodaja zaokroženega zemljišča za džamijo. Skupnost bo morala po njegovih besedah za začetek gradnje kupiti še del zemljišča za gradnjo objekta, zemljišče za ureditev funkcionalnega zemljišča okoli džamije in zemljišče za ureditev parka severno od džamije. Svetnik je prepričan, da se tega v islamski skupnosti ne zavedajo.

Jazbinškovo trditev pa je v pogovoru za STA zavrnil škofjeloški imam Ifet Suljić. “Seznanjeni smo z vsem in popolnoma zaupamo MOL,” je dejal Suljić. Ob tem je pojasnil, da tega ne bodo več komentirali, ker dobro sodelujejo z občino.

“Mi smo zdaj skoncentrirani na ta del, ki ga trenutno kupujemo,” je dejal imam in dodal, da bodo po končanem postopku nakupa razmišljali naprej. Tudi objava javnega arhitekturnega natečaja za džamijo še ni določena, Suljić pa pričakuje, da bo odločitev o tem sprejeta v začetku naslednjega leta.

Po Jazbinškovem mnenju bodo slovenski muslimani, “trenutno osredotočeni hvaležno le na nakup 11.364 kvadratnih metrov”, žrtve zemljiške špekulacije tudi v tem pravnem poslu. Meni namreč, da jim župan Zoran Janković prodaja “mačka v žaklju”, saj je od tega po Jazbinškovih trditvah neoperativnih skupaj okoli 5650 kvadratnih metrov, ki deloma pripadajo kulturnim spomenikom, deloma rezervatu drugega tira gorenjske železnice, deloma pa so sploh izven zazidalnega območja. Jazbinšek zato ne ve, kako bodo muslimani pridobili 17.091 kvadratnih metrov zemljišč za gradnjo v predpisani eni etapi in v lastni režiji.

Ljubljanski mestni svet je 24. novembra sprejel prostorski načrt, ki ob Parmovi ulici v Ljubljani predvideva gradnjo islamskega versko-kulturnega centra, in dal soglasje k prodaji zemljišča za džamijo. Kljub napovedi svetnika Mihaela Jarca, da bo zbiral podpise za referendum, župan Zoran Janković zapletov ne vidi. Zagotovil je, da bodo izpeljali postopke v skladu z zakonodajo.

Roka za podpis pogodbe o prodaji zemljišča za džamijo z Islamsko skupnostjo v Sloveniji po županovih besedah ni. Skupnost je na javnem zbiranju ponudb za zemljišča ob Parmovi ulici ponudila 4,57 milijona evrov. Kot je po seji pojasnil Janković, bodo pripravili pogodbo. Z muftijem Nedžadom Grabusom pa naj bi jo v prisotnosti notarja podpisala še letos.