kurban_bajram5.jpg

BAJRAMSKA HUTBA MUFTIJA DR. NEDŽAD GRABUSA

Dragi bratje in sestre!

Islamska skupnost je leta 1969 vložila prošnjo za izgradnjo džamije oziroma islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Dolga leta smo si prizadevali premagati administrativne ovire in poskušali doseči cilj več generacij, vendar nam to ni uspelo.

 

V mesecu juliju tega leta pa je Mestna občina Ljubljana razpisala prodajo zemljišča velikosti 11.364 m2, na katerem je predvidena gradnja IKC. Prijavili smo se kljub finančnim in časovnim rokom, ki močno otežujejo vodenje in izvajanje tega projekta. V preteklih treh mesecih smo dokazali, kako pomembna nam je džamija. Islamska skupnost zdaj razpolaga z milijon petsto tisoč evri za nakup zemljišča. Pričakujemo, da se bodo v prihodnjih dneh uresničile še nekatere obljube, dane za nakup zemljišča, in da bomo dobili tudi posojilo, kar nam bo omogočilo podpisati kupoprodajno pogodbo z Mestno občino Ljubljana. Zatem se bomo potrudili, da v poldrugem letu v celoti odplačamo posojilo in zaključimo prvo fazo izgradnje Islamskega kulturnega centra, torej nakup zemljišča. Prvič v dolgoletni zgodbi o džamiji v Ljubljani, ki so jo skupaj ustvarjali člani IS, mediji in organi oblasti na lokalni ravni, nam je zdaj dana resnična možnost, da kupimo zemljišče. V naši novejši zgodovini ne obstaja nikakršen podoben primer, da bi bilo v tako kratkem času zbranega toliko denarja za zemljišče za verski objekt iz lastnih virov. Vendar pa to še ni dovolj. Če želimo doseči svoj cilj, moramo vsi skupaj vložiti še dodatne napore. Prosim vzvišenega Allaha, naj nagradi vsakogar, ki je na katerikoli način pripomogel k tej akciji; vsem tistim, ki so v dvomu ali oklevajo, pa naj Vzvišeni omehča srce, da bodo pomagali po svojih močeh. Naša želja in naš namen sta, da bi bil Islamski kulturni center v Ljubljani resničen kraj molitve, izobraževanja, kulturnih srečanj in medsebojnega spoznavanja, kraj, kjer se bodo dobro počutili vsi ljudje radovednega in vedoželjnega duha, kraj, kjer se bo odvijal stalen medkulturni in medverski dialog, kraj, iz katerega bo izžarevalo prosvetljeno tolmačenje religije. Zato smo se vsi znašli pred velikim izzivom. To vprašanje smo si prizadevali reševati zelo strpno, mirno in dostojanstveno, in po tej poti moramo stopati dalje ne glede na drugačne skušnjave. Zato, dragi bratje in sestre, v svojih molitvah ne pozabite prositi vzvišenega Stvarnika, naj nam pomaga na tej poti. V teh dneh smo priče, da imamo v širši družbeni skupnosti v Sloveniji podporo ljudi, ki so bili na volitvah izbrani, da predstavljajo voljo ljudstva, poleg tega pa še ljudi iz javnega, kulturnega in medijskega življenja, ki so izrazili željo, naj uspemo v svojih prizadevanjih, da končno zgradimo Islamski kulturni center v Ljubljani. V imenu Islamske skupnosti jim izražam svoje spoštovanje in se jim zahvaljujem. Seveda pa se še zlasti ponovno zahvaljujem donatorjem za nakup zemljišča.

Bajram je praznik miru in prijateljstva. Svetujemo vam, da bajramsko veselje delite s svojo družino, prijatelji in sosedi. Prosim vzvišenega Allaha, naj podari zdravje vsem, ki so bolni. Prosim Vzvišenega, naj naše najdražje, ki so se preselili na Boljši svet, nagradi s svojo milostjo, nam živim pa da moči in modrosti, da vztrajamo na pravi Poti.

Vsem muslimanom v Sloveniji in na svetu: Eid Mubarek! Bajram šerif mubarek olsun! Me fat Bajrami! Vesel in srečen Bajram!

Ljubljana, 10. zu-l-hidždže 1429/ 8. decembra 2008.

mufti dr. Nedžad Grabus

 

kurban_bajram1.jpg

 

kurban_bajram3.jpg

 

kurban_bajram4.jpg

 

kurban_bajram5.jpg

 

kurban_bajram6.jpg

 

kurban_bajram7.jpg

 

kurban_bajram8.jpg

 

kurban_bajram9.jpg

 

kurban_bajram11.jpg

 

kurban_bajram2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kurban_bajram10.jpg