grabus-doktorska-disertacija2.jpg

MUFTI NEDŽAD GRABUS DOKTOR ZNANOSTI

Sarajevo, 06. oktober 2008, (MINAS) – V ponedeljek, 06. oktobra 2008, je na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu potekal zagovor doktorske disertacije magistra Nedžada Grabusa pred komisijo prof. dr. Adnan Silajdžić (član in predsednik komisije), prof. dr. Mustafa Cerić (mentor), prof. dr. Enes Karić (komentor), prof. dr. Hilmo Neimarlija (član) in prof. dr. Samir Arnautović (član).

 

 

Dr. Nedžad Grabus je zagovarjal tezo z naslovom »Teorija spoznanja v akaidu« napisano na 270 straneh osnovnega teksta, plus povzetki napisani v angleškem in arabskem jeziku, popis literature, indeks imen in vsebina. Doktorska disertacija ima štiri poglavja. Večinoma se ukvarja s tremi termini in sicer z verovanjem, znanjem in spoznanjem. Tema ima zgodovinsko-pojmovni pregled avtorjev in teorija spoznanja. To je izjemen prispevek v znanosti akaida (dogmatike). Teorija spoznanja je islamska disciplina, ki je priznala in določila mesto človeka na tem svetu in človeško prizadevanje, da doseže sigurnost v verovanju. Tema, s katero se dr. Grabus ukvarja ščiti islam in muslimane pred monolitnostjo in nepotrebnim dogmatizmom, je eno od mnenj komisije. Omenjena disertacija nudi širok in pomemben pregled spoznanja skozi zgodovino in moderno dobo. S to tematiko so se ukvarjali številni avtorji, ki pišejo v arabskem jeziku toda redki na našem prostoru. To je ozaveščen diskurz o akaidu. Ozaveščena je tudi tovrstna problematika. Doktorska disertacija dr. Nedžada Grabusa je nedvomno prava monografija o določenem vprašanju, v tem primeru monografija o spoznanju.

V prvem delu zagovora je mentor oz. reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić predstavil kandidata. Prebral je dolg in zanimiv življenjepis dr. Nedžada Grabusa in predstavil izredno pozitivno mnenje o napisani disertaciji. Doktorand Grabus je potem predstavil osnovne teze svoje disertacije. Sledila so vprašanja članov komisije, ki so ukvarjala celotno vsebino spoznanja kar je mentor dr. Cerić komentiral z besedami, da je prav s tem zelo zadovoljen. Citiral je svojega mentorja za doktorsko disertacijo, dr. Fazlur Rahmana, ki je povedal, da ni pomembno samo, kaj povemo, temveč je pomembno, da je tisto, kar povemo, jasno in razumljivo. Zato je zadovoljen z omenjeno disertacijo, ki je zelo jasna. Dr. Nedžad Grabus je napisal in predstavil zelo jasno in razumljivo »teorijo spoznanja v akaidu«, ki bo v veliki meri pomagala bodočim generacijam v preučevanju akaida in islamskega mišljenja na teh prostorih, je sklenila Komisija.

Na koncu je komisija prebrala enoglasno oceno in promovirala Nedžada Grabusa v doktorja znanosti.

Z velikim ponosom in zadovoljstvom čestitamo dr. Nedžadu Grabusu za doseženi uspeh. Uspeh dr. Nedžada Grabusa je tudi uspeh Islamske skupnosti v Sloveniji, ki jo kot mufti vodi. Želimo si, da bi bil njegov naslednji cilj, ki je tudi skupni cilj muslimanov v Sloveniji, izgradnja džamije v Ljubljani.

Spoštovani mufti, iskrene čestitke.

 

grabus-doktorska-disertacija2.jpg

 

grabus-doktorska-disertacija1.jpg

 

grabus-doktorska-disertacija3.jpg

 

dsc01894.jpg

 

dsc01895.jpg

 

dsc01897.jpg

 

dsc01900.jpg

 

dsc01902.jpg

 

dsc01903.jpg

 

dsc01905.jpg

 

dsc01918.jpg

 

dsc01932.jpg

 

dsc01934.jpg

 

dsc01938.jpg

 

dsc01940.jpg

 

dsc01949.jpg

 

dsc01974.jpg

 

dsc01985.jpg

 

dsc01987.jpg

 

dsc01990.jpg