hor_zemzem.jpg

AKTIVNOSTI ZEMZEMA V MESECU RAMAZANU

Mesec ramazan je tako kot pri vseh ostalih tudi v Ženskem združenju Zemzem bil zelo aktiven. Preden se je začel mesec posta smo pripravile plan in program, ki so dobile vse članice. Druženja so se odvijala ob sobotah zvečer, v nedeljo po opoldanski molitvi so bila organizirana predavanja za ženski del džemata. Trudile smo se čim bolj oživeti in polepšati mesec, ki je vsem nam še posebej pri srcu.

 

Vse skupaj se je začelo s predramazanskim srečanjem članic Ženskega združenja Zemzem z muftijem Nedžadom Grabusom. Mufti Nedžad Grabus je članicam Zemzema namenil predavanje o prihajajočem mesecu ramazanu, povedal je svoje izkušnje, ki si jih je nabral v teh dveh letih odkar živi v Sloveniji in poudaril nekaj pomembnih stvari na katere naj bi bili vsi skupaj zelo pozorni. S tem je predvsem mislil na družino in vzgojo otrok v današnji družbi. Članice Zemzema je seznanil z najnovejšimi informacijami v zvezi z izgradnjo Islamskega kulturnega centra. Pozval jih je, naj skupaj s svojimi družinami prispevajo toliko sredstev kolikor lahko in tako pripomorejo k čimprejšnjem začetku izgradnje džamije v Ljubljani, predvsem pa naj širijo pozitivno energijo glede prispevanja sredstev v ta namen.

Prvo soboto v mesecu ramazanu smo organizirale Ramazansko kreativno delavnico. Začele smo z izdelavo bajramskih čestitk, poslikave na steklu, izdelale smo tudi nekaj prisrčnih škatlic za nakit in še veliko drugih izdelkov. To je bil samo začetek kreativnih delavnic. Vsako toliko časa smo se zbrale, kolikor nam je čas dopuščal, in izdelovale bajramske čestitke in podobno. Na koncu meseca, zadnji vikend, smo organizirale Humanitarno izložbo Ženskega združenja Zemzem, kjer smo predstavile in prodale vse naše izdelke, ki smo jih izdelale v mesecu ramazanu.

Med drugim smo v mesecu ramazanu organizirale Ramazanski kviz »Pokaži kaj znaš«. Cilj kviza je bil, poleg druženja, osvežitev znanja s področja islama in splošne razgledanosti. Na koncu so zmagovalke prejele vredne nagrade.

Ker je mesec ramazan, mesec intenzivnega ibadeta oz. molitve, smo v naše aktivnosti uvrstile tudi Zikr za ženske, naslovljen kot Duhovna noč za ženske. Tak način skupne molitve je za ženske organiziran prvič. To noč smo bile še posebej zadovoljne z odzivom.

Tako kot vsak mesec ramazan, smo tudi tokrat organizirale iftar za ženske, oz. večerjo ob koncu posta.

V sredini meseca ramazana so se članice Ženskega združenja Zemzem sestale s predsednico Liberalne demokracije Slovenije (LDS), ga. Katarino Kresal. Katarina Kresal je predstavila svojo novo knjigo »Prvo leto v politiki«, podelila svoje izkušnje z nami, predvsem pa poudarila važnost udeležitve na volitvah. Bilo nam je v čast se sestati, po vseh napovedih novo ministrico v novi sestavi vlade RS.

Eden od značilnih projektov v mesecu ramazanu je bil tudi ponovna udeležitev Zemzema na Fužinski fešti. Ponovno smo dobile priložnost predstaviti se s tradicionalnimi bosanskimi specialitetami. Tokrat smo svojo predstavitev popestrile z različnimi razstavljenim starinami in izdelki, ki jih izdelujemo v naših kreativnih delavnicah. Zadovoljne smo, da se je s pomočjo tega projekta naša končna vsota v humanitarni blagajni povečala.

Kot je bilo že omenjeno, smo vsako nedeljo po končani opoldanski molitvi, organizirale predavanje za ženske. Predavale so muallima Izudina Karišik, muallima Senada Karišik z Jesenic, učenka Zagrebške medrese Lejla Porić in muallima Ela Porić.

Vredno je omenuti tudi to, da je v mesecu ramazanu, popolnoma nepričakovano in iznenada, nastal ženski pevski zbor Ženskega združenja Zemzem. V njem, za sam začetek, sodeluje le nekaj članic, ki so se z dvema ilahijama (duhovne pesmi, ki govorijo o Bogu in poslancu Muhammedu) predstavile na vseh večjih programih, ki so potekali v mesecu ramazanu.

Na koncu smo vse skupaj okronale z Bajramskim kosilom, ki so se ga udeležile večina članic Zemzema. Tako kot zmeraj je bila atmosfera na kosilu več kot vesela in razigrana. Čeprav je bajram že mimo, tega ni bilo čutiti.

Vsem članicam smo razdelile nov plan in program za mesec oktober, kar ne pomeni, da se s koncem meseca ramazana ustavljajo aktivnosti Zemzema. Vsekakor se delo nadaljuje naprej.

 

091308232236.jpg

 

092008130655.jpg

 

bajramski_rucak_1.jpg

 

hor_zemzem.jpg

 

humanitarna_izlozba_1.jpg

 

kresal2.jpg

 

kresal_7.jpg

 

zemzem.jpg

 

rucni_rad_4.jpg