slk1_2.jpg

SREČANJE-POHOD VERSKIH SKUPNOSTI ZA MIR IN SOŽITJE »KRN JAVORCA 2008«

Ljubljana, 18. julij 2008, (MINAS), Vir: www.uvs.gov.si – Urad Vlade Republike Slovenije za verske skupnosti (Urad) je dne 16. in 17. julija 2008 organiziral srečanje-pohod verskih skupnosti za mir in sožitje »Krn Javorca 2008«.

Udeležili so se ga budisti, Judje, muslimani (tudi mufti mag. Nedžad Grabus), predstavniki Katoliške, Reformirane evangelijske in Združitvene cerkve ter delavci Urada, Ministrstva za kulturo in Ministrstva za obrambo.

Posvečeno je bilo 90. obletnici konca prve svetovne vojne, Evropskemu letu medkulturnega dialoga in Mednarodnemu letu planeta Zemlja. Potekalo je pod tremi vidiki: sporočilo miru, sporočilo zgodovine, sporočilo okolja.

Prehodili smo pot, ki so jo med prvo svetovno vojno na Soški fronti v težjih pogojih morali prehoditi naši dedje in pradedje – pripadniki velikega števila evropskih narodnosti in ver. Pot smo začeli pri spominski cerkvi Svetega Duha na Javorci, ki so jo leta 1916 zgradili avstro – ogrski vojaki in je v letu 2007 pridobila oznako Evropska dediščina. Preko sedla Prehodci in Peskov smo se povzpeli do 400 m dolgega in 100 m širokega grebena Batognice, ki predstavlja spomenik vojaških načrtov, človeškega trpljenja in molitve pripadnikov večine evropskih narodov in ver. Obiskali smo avstrijske in italijanske položaje in se s svetilkami sprehodili po sistemih v skalo izkopanih rovov. Drugi dan smo se iz Gomiščkovega zavetišča povzpeli na vrh Krna in se nato po sestopu v vas Krn, ustavili še v rojstnem kraju Simona Gregorčiča in si v vasi Drežnica ogledali muzej prve svetovne vojne.

Pohod je ponudil razmisleke o zgodovini, prihodnosti in odnosu do okolja ter o vlogi verskih skupnosti pri prizadevanjih za mir, sožitje, ohranitev narave in samobitnost evropskih narodov v skupni Evropi ter svetu. Bil pa je tudi konkretna izkušnja skupnega premagovanja naporov, medsebojne pomoči, spoznavanja in prijetnega druženja.