nockurana1.JPG

PONOVNO ORGANIZIRANA »NOČ KUR’ANA« V LJUBLJANI

 

Ljubljana, 24. maj 2008, (MINAS) – V soboto, 24. maja 2008 je Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji organiziral drugič zapored »Noč Kur'ana« v Ljubljani. Na svečanosti se je zbralo nekaj čez tisoč vernic in vernikov iz cele Slovenije oz. iz vseh džematov, ki so v sklopu Mešihata IS.

 

V uvodnem delu je moderator programa g. Nevzet Porić povedal, da živimo v času v katerem lahko veliko vidimo, slišimo ali beremo o Kur'anu v negativnem kontekstu. Takšna druženja so vedno dobrodošla in koristna, kajti, v definiciji Kur'ana lahko preberemo, da je branje Kur'ana pobožno delo, tudi poslušanje Kur'ana je Bogu ugodno delo. Dolžnost muslimanov je Kur'an predstavljati v svetli luči. Kur'an je univerzalna knjiga za vse ljudi in vse čase. To dokazuje tudi število zbranih na tej manifestaciji je sklenil Porić.

 

Abdullah efendija Hodžić, imam iz Gračanice je prvi nagovoril zbrano množico. Izpostavil je pomembnost selama, islamskega pozdrava, ki je po njegovih besedah najboljši pozdrav na svetu. Povedal je tudi nekoliko zelo pomembnih nasvetov glede prakticiranja namaza (molitve). Vsak musliman in muslimanka morata najti čas petkrat na dan in ga posvetiti molitvi. To je stroga dolžnost. Ne obstajajo razlogi, ki bi bili opravičljivi za ne izvrševanje te pomembne praktične islamske dolžnosti.

V tretjem delu svojega nagovora je spregovoril nekaj besed o Kur'an. Povedal je, da je o Kur'anu težko karkoli novega povedati. Pravzaprav, vse je povedano. Kur'an sam o sebi govori. Vse to kar se v javnosti dogaja kot so karikature o Muhammedu, naj je mir z njim, različni filmi o Kur'anu itd., je minljivo in je že mimo. Kur'an je še vedno živ in je med nami. To dokazuje tudi dogodek kateremu smo priča v tej prelepi državi in v tej prelepi Ljubljani. Čestital je organizatorjem in zaželel še več dobrih in uspešnih projektov.

 

Hafiz Aziz Alili, glavni imam Zagrebške džamije je pozdravil člane in članice IS, ki govorijo albanski jezik v njihovem maternem jeziku. Nadaljeval je v bosanščini in povedal zanimiv dogodek iz svojega otroštva. Namreč, ko se je učil Kur'an na pamet so bili enkrat pri muhafizu (učitelju), ko je prišla policija in jih vse skupaj privedla. Muhafiza in pet učencev, ki so bili med pet in deset let stari. Hafiz Aziz je imel takrat pet let. Bili so cel dan na zaslišanju. Otroci niso nič razumeli, ker so govorili samo albanščino. Muhafiz je ostal v zaporu trideset dni čeprav je bil slep. Vse to samo zaradi Kur'ana se spominja hafiz Aziz. Toda, njegov Muhafiz ni odnehal. Danes v 81. letu starosti še vedno poučuje mlade hafize in ohranja tradicijo učenja Kur'ana na pamet v Makedoniji.

Tudi njega je presenetilo zbrano število vernikov v dvorani »Urška«. Zahvalil se je za povabilo in čestital organizatorjem za še eno uspešno »Noč Kur'ana«.

 

Potem so se vrstili različni načini interpretiranja Kur'ana Častnega. Program je odprl Samir efendija Jusić, imam v Kočevju. Potem je nastopil Mensur Kerla iz Sarajeva, absolvent na fakulteti za islamske znanosti. Tretji po vrsti je Kur'an interpretiral Mubin Neimralija, študent Fakultete za islamske znanosti, potem Mustafa Isaković tudi študent Fakultete za islamske znanosti. Hamza Lavić, študent Filozofske fakultete v Sarajevu je natopil kot zadnji v mlajši kategoriji.

 

Potem so z melodičnim glasom Kur'an recitirali imam Abdulatif Suleymani iz Turčije, potem Abdullah efendija Hodžić iz Gračanice in na koncu je nastopil hafiz Aziz Alili, glavni imam Zagrebške džamije. G. Porić je v najavi dejal, da je hafiz Aziz Alili na vrhu kariere, ker je kot inrepretator Kur'ana dosegel kar se je lahko doseglo. Zahvalil se je hafizu Azizu Aliliju za njegov prihod. Povedal je, da se je hafiz Aziz vedno odzval povabilu Islamske skupnosti v Sloveniji in sodeloval v različnih projektih, ki jih je organizirala. S svojo interpretacijo je navdušil vsakogar, ki je bil to noč v dvorani. Dokazal je zakaj se uvršča med svetovne interpretatorje Kur'ana Časnega.

 

Ob koncu je spregovoril mufti Nedžad Grabus. Izkoristil je priložnost in se zahvalil nekaterim pomembnim osebam za vse kar so naredili za Islamsko skupnost v preteklem letu. Brez njihove pomoči bi bilo težko organizirati kakovostno delo Islamske skupnosti v Sloveniji. Povedal je, da je dosti lažje živeti in delati kabinetski islam. V preteklih dveh letih je spoznal kako težko toda častno je delo v vsakdanjem življenju. Srečevati se z vsakdanjo problematiko s katero se verniki in vernici srečujejo v svojem življenju je zelo zanimivo. Islamska skupnost je vedno pripravljena pomagati vsakomur in mu narediti življenje lepšim. V nadaljevanju je spomnil na kur'anski ajet (stavek) s katerim je hafiz Aziz Alili začel svoj nastop in sicer: »Ljudje, mi vas od človeka in žene ustvarjamo in na narode in plemena vas delimo, da se spoznate. Najbolj ugleden pri Allahu je tisti, ki Ga se največ boji, Allah vse ve in nič Mu ni skrito.«

Ljudje smo si različni. Takšne nas je Bog ustvaril. Toda, moramo se truditi in biti potrpežljivi eni do drugih je sklenil mufti Nedžad Grabus.

 

Celoten program je bil posnet. Vsi tisti, ki so zamudili priložnost si bodo lahko ogledali posnetek in uživali v prekrasnih interpretacijah Kur'ana Častnega.

 

 

nockurana2.JPG

 

nockurana15.JPG

 

nockurana16.JPG

 

nockurana3.JPG

 

nockurana4.JPG

 

nockurana5.JPG

 

nockurana6.JPG

 

nockurana7.JPG

 

nockurana8.JPG

 

nockurana9.JPG

 

nockurana10.JPG

 

nockurana11.JPG

 

nockurana12.JPG

 

nockurana13.JPG

 

nockurana14.JPG