simmpozij1.JPG

MUFTI NEDŽAD GRABUS NA SVEČANI OTVORITVI SIMPOZIJA OB 20. OBLETNICI SMRTI DR. AHMEDA SMAJLOVIĆA

 

Zagreb, 24. april 2008, (MINAS) – V četrtek, 24. aprila 2008 se je mufti Nedžad Grabus skupaj s tajnikom Nevzetom Porićem udeležil svečane otvoritve simpozija ob 20. obletnici smrti dr. Ahmeda Smajlovića v Zagrebu. Simpozij organizira Zagrebška medresa »Dr. Ahmed Smajlović« in Mešihat Islamske skupnosti na Hrvaškem.

 

Uvodoma je spregovorila prof. dr. Remzija Hadžiefendić-Parić kot predsednica organizacijskega odbora simpozija. Poudarila je pomembnost dr. Ahmeda Smajlovića posebej pa v njegovem znanstvenem prispevku za muslimane Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in širše. Nekaj besed je namenila programu simpozija, ki bo trajal vse do sobote.

V imenu Mešihata IS na Hrvaškem je spregovoril mufti Ševko Omerbašić. Spomnil se je nekaterih trenutkov, ki sta jih skupaj z dr. Smajlovićem preživela v koncu sedemdesetih in začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Poudaril je njegovo pomembnost pri izgradnji Zagrebške džamije. V nadaljevanju je spregovoril nekaj besed o viziji Islamske skupnosti, ki jo je skušal uresničiti dr. Ahmed Smajlović. Odprtost in transparentnost je zelo pomembna za Islamsko skupnost. Raziskovanje javnega menja v Islamski skupnosti je eden od pogojev napredka. Dr. Ahmed Smajlović je, po besedah muftija Omerbašića, religijo doživljal ne samo kot obred ampak kot učiteljico.

Na svečanosti je spregovoril tudi mufti Islamski skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus. Povedal je da je dr. Ahmed Smajlović eden redkih, ki je bil istočasno aktivista v Islamski skupnosti in odličen znanstvenik. Tisto kar je dr. Ahmed Smajlović naredil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila religijska renesansa za muslimane v BiH, na Hrvaškem, v Sloveniji, Srbiji in Makedoniji. Ob njegovih prizadevanjih za izgradnjo džamije v Zagrebu je skušal paralelno rešiti vprašanje džamije v Ljubljani. Na žalost, to mu ni uspelo. Ker je bila religija po Drugi svetovni vojni potisnjena iz javnosti jo je dr. Ahmed Smajlović ponovno oživel in postavil v središče pozornosti. S svojim delom je uvedel akaid (islamsko dogmatiko) in islamsko filozofijo v javnost tedanje Jugoslavije. Veliko je o tem govoril in pisal. Povedal je še da nič ne smemo glorificirati. Edino je Bog popoln. Toda delo dr. Ahmeda Smajlovića nam je lahko inspiracija za naše nadaljnje delo in misijo. Svoj nagovor je mufti Nedžad Grabus sklenil s trditvijo da so danes večji izzivi pred nami kot so bili takrat pred dr. Ahmedom Smajlovićem. Čestital je organizatorjem in zaželel uspešno delo simpozija.

Prisotne sta še nagovorila predsednik Sabora Islamske skupnosti na Hrvaškem g. Ekrem Budimlić in glavni imam Zagrebške džamije hafiz Aziz Alili.

 

 

simmpozij2.JPG

 

simmpozij3.JPG

 

simmpozij4.JPG

 

simmpozij5.JPG