mev1.JPG

CENTRALNI MEVLUD ISLAMSKE SKUPNOSTI V LJUBLJANI

 

Ljubljana, 22. marec 2008, (MINAS) – V soboto, 22. marca 2008 je bil organiziran centralni Mevlud ob rojstnem dnevu Allahovega poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, v dvorani na Gospodraskem razstavišču v Ljubljani.

 

Mevludski program so izvedli imami s področja Mešihata IS in študenti Fakultete za islamske znanosti iz Sarajeva, ki so skozi program opisali življenje poslanca Muhammeda, a.s.

Namreč, Muhammed, a.s. je rojen 12. rebiu-l-evvela leta 571 po Isau, a.s., (po Kristu) v Mekki. Njegov oče Abdullah je umrl pred njegovim rojstvom. Mati Amina je umrla v njegovem šestem letu starosti. V 25. letu starosti se je poročil s soprogo Hatidžo. V 40. letu starosti je dobil prvo razodetje od Vzvišenega Boga. Poslanska misija je trajala 23 let. Po trinajstih letih od prvega razodetja se je skupaj s svojimi istomišljeniki preselil iz Mekke v Medino leta 622 po Isau, a.s., (po Kristu). Umrl je v 63. letu starosti v Medini.

V mesecu rebiu-l-evvelu, ki je tretji mesec v muslimanskem koledarju se muslimani celega sveta intenzivno spominjajo svojega poslanca Muhammeda, a.s. Organizirajo različne svečanosti, ki so posvečene njemu, njegovem življenju, misiji in njegovem sporočilu, ki ga je zapustil vsem muslimanom.

Kot smo že rekli so se tudi muslimani v Sloveniji spomnili poslanca Muhammeda, a.s. Na svečanosti, ki je bila organizirana v soboto, 22. marca sta spregovila mag. Aziz Hasanović, namestnik zagrebškega muftija in mufti Nedžad Grabus.

Prvi je spomnil prisotne na obveznosti in dolžnosti, ki jih imamo kot verniki do Muhammeda, a.s. Povedal je da je ime Muhammed najbolj citirano ime v svetu z ene strani in najbolj spoštovano ime z druge strani. Ne glede na vse obtožbe in žaljivke, ki jih lahko v zadnjih časih slišimo o poslancu Muhammedu, a.s., ne zmanjšuje naše spoštovanje do našega Poslanca, a.s. Nasprotno, to samo povečuje našo ljubezen do Muhammeda, a.s.

Mufti Nedžad Grabus se je najprej zahvalil vsem, ki so se udeležili proslave glede na zelo slabe vremenske razmere. Zahvalil se je tudi mag. Azizu Hasanoviću za prihod v Ljubljano in sodelovanje na Centralnem mevludu. Posebej je predstavil svoje študente, ki so sodelovali v programu in sicer: Salih Meštrovac, Munzir Čelenka, Mustafa Isaković in Muamer Imamović.

V nadaljevanju je spregovoril nekaj besed o Muhammedu, a.s. Povedal je da je on kot morje, ki je vedno čisto ne glede na umazanijo, ki jo prinesejo reke. Spomnil je na nemškega znanstvenika Hansa Künga, ki je pisal o poslancu Muhammedu, a.s., kot tudi druge relevantne avtorje, ki so spoštovanjem pisali o poslancu islama. In nakoncu je čestital vsem prisotnim mevlud v svojem imenu in imenu Mešihata IS.

 

 

mev2.JPG

 

mev3.JPG

 

mev4.JPG

 

mev5.JPG