jkl1.jpg

AKTIVNOSTI URADA MUFTIJA

 

Ljubljana, 10. januar 2008, (MINAS) – V ponedeljek, 07. januarja 2008 je mufti Nedžad Grabus imel predavanje na Teološki fakulteti v Ljubljani za študente tretjega in četrtega letnika v okviru predmeta Verstva sveta, ki ga predava dr. Drago Ocvirk. Mufti Grabus je ob tej priložnosti govoril o islamu in muslimanih.

 

V torek, 08. januarja 2008 je bil najprej organiziran sestanek z imami s področja Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji. Ob tej priložnosti je imel imam iz Velenja Nijaz Salkić predstavitev svojega delovnega obdobja, ki je bilo zelo zanimivo. Ob vsakem mesečnem srečanju imamov, eden od njih pripravi določeno predavanje o katerem se razvije zanimiva diskusija. To je tudi eden od načinov edukacije imamov.

 

 

jkl2.jpg

Po sestanku se je mufti Grabus skupaj s svojimi sodelavci srečal z g. Safetom Alibegićem. Pogovor je potekal o tem na kakšen način bi lahko Islamska skupnost v Sloveniji vzpostavila sodelovanje z bošnjaškim spletnim portalom www.bosnjak.si.

 

jkl3.jpg

 

jkl4.jpg

 

jkl5.jpg

V popoldanskih urah se je mufti Nedžad Grabus skupaj s tajnikom Islamske skupnosti g. Nevzetom Porićem udeležil svečanosti, ki jo je organizirala Vlada Republike Slovenije ob začetku Evropskega leta medkulturnega dialoga. Slovesnost je bila organizirana v Cankarjevem domu v Ljubljani. Prisotne so nagovorili Njegova Ekscelenca dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, Njegova Ekscelenca dr. Hans-Gert Pöttering, predsednik Evropskega parlamenta, Gospod Ján Figel', Evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade, Dr. Edvard Kovač, strokovnjak s področja etike in kulturne antropologije in Njegova Ekscelenca gospod Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije. Po slovesnosti je sledil sprejem v preddverju Cankarjevega doma.

 

jkl7.jpg

 

Po slovesnosti sta se mufti Grabus in tajnik Porić odzvala povabilu turške veleposlanice v Ljubljani Njena Ekscelenca Melek Sina Baydur, ki je organizirala večerjo za muftija Nedžada Grabusa in Ekmelgdina Ihsanoglua, generalnega tajnika Islamske konference, organizacije, ki ima 57 članic. Prof. dr. Ekmelegdin Ihsanoglu je avtor velikega števila knjig o islamski kulturi in civilizaciji. Njegova dela so prevedena na številne svetovne jezike. Znan avtor je s področja odnosa islama in zahoda. Več let je bil direktor IRCICA oddelka za kulturo in izobraževanje Islamske konference, ki ima svoj sedež v Istanbulu. Pogovarjala sta se o statusu islama in muslimanov v Sloveniji, o aktualnih projektih Islamske skupnosti v Sloveniji in način na kakšen način se lahko izboljšajo izobraževalni projekti za muslimane v Sloveniji. Profesor Ihsanoglu je zaprosil muftija Grabusa, da predlaga projekte, ki bodo koristni za širšo družbo v Sloveniji.

 

jkl6.jpg

V sredo, 09. januarja 2008 je imel mufti Nedžad Grabus predavanje na Teološki fakulteti v Ljubljani za študente prvega letnika v sklopu predmeta Filozofija, ki ga vodi dr. Janez Juhant. Mufti je govoril o islamski filozofiji.

V četrtek, 10. januarja 2008 (prvi dan novega muslimanskega leta) se je tajnik Islamske skupnosti g. Nevzet Porić pogovarjal z novinarjem Dnevnika g. Vito Avguštin za ponedeljkovo izdajo Dnevnika oziroma za rubriko kaj znani kupujejo na tržnici in kaj za njih pomeni tržnica. Potem je sprejel dva študenta s Fakultete za družbene vede in se pogovarjal z njimi o položaju žensk v islamu, ker prav na to temo pišejo seminarsko nalogo.

V trenutku, ko pišemo to obvestilo mufti Nedžad Grabus daje intervju za NeDelo, ki bo izšel v nedeljo, 13. januarja 2008. Potrudili se bomo in ga objavili v celoti na naši spletni strani.

V večernih urah bo mufti Nedžad Grabus sodeloval na tribuni v Islamskem centru v Zagrebu, ki bo posvečena 10. obletnici smrti dr. Sulejmana Mašovića, zelo znanega in priznanega učenjaka v Zagrebu. Ob tej priložnosti bo mufti Grabus imel referat o dr. Mašoviću.