hnj2.JPG

DRUGE HATME (IZPITI) NA JESENICAH

Po desetih letih so bile organizirane druge hatme (izpiti) v Džematu Jesenice in sicer v soboto, 08. decembra 2007 oz. 25. zu-l-ka’de 1428 P.H.

Svečanost je bila organizirana v prepolni kino dvorani na Trgu Toneta Čufarja na Jesenicah. Na svečanosti so bili prisotni mufti Nedžad Grabus, tajnik IS g. Nevzet Porić, predsednik Zbora IS g. Refik Havzija, imami s področja našega Mešihata, predsedniki IO medžlisov, starši in sorodniki otrok, ki so končali hatme in, seveda, veliko število članov Islamske skupnosti iz vseh koncev Slovenije. Dvorana je bila prepolna s številom prisotnih toda pretiha, ker se je na obrazih udeležencev lahko videl nasmeh in zadovoljstvo. Na zelo lepo pripravljenem odru so bila predstavljana dva svetova oz. dve generaciji Jesenic: mlajši udeleženci izpitov, učenci in učenke III skupine iz mekteba, in tisti „malo starejši“ udeleženke tečaja branja Kur’ana in arabskega pisma. Vse so članice Ženskega združenja „Nur“. Program je bil popestren z ilahijami. Najlepše presenečenje sta bila Azra Rahmanović in Edin Sadiković, ki sta recitirala pesmi o islamu od Rešada Kadića, zelo znanega bosansko-hercegovskega avtorja.

 

Tisti, ki so uspešno opravili izpite (hatme) so:

 

Fatkić Samira, Midžan Medina, Ramić Amela, Ramić Almedina, Suljić Selma, Suljić Melisa, Halilović Majda, Jagurdžija Medina, Jagurdžija Majda, Rošić Anita, Sadić Aldijana, Sadić Elmin, Sadić Elma, Kovačević Alen, Trako Anida, Trako Đemka in Havzija Ajnur.

 

V tem seznamu lahko opazimo, da so v tej skupini bili bratje in sestre toda menimo, da je na ta dan bila najbolj srečna družina Sadić, ki je slavila s tremi otroci, ki so uspešno opravili hatmo.

 

Tiste, ki so uspešno končale tečaj arabskega pisma so:

 

Zaimović Fatima, Bunić Naima, Medić Zemka, Hadžisulejmanović Emina, Bešić Šemsa, Omanović Fadila, Dudaković Hava, Suljanović Šuhra, Ćehajić Hasiba,  Omeradžić Sajma, Skenderović Safa, Omanović Nalvedina, Turkeš Rajza in Crnkić Nesima.

 

Izvršilni odbor medžlisa Jesenice, Žensko združenje Nur in Admir Sadiković so pripravili posebna darila za vse udeležence izpitov. Ob tej priložnosti se jim iskreno zahvaljujemo.

 

Ob koncu svečanosti je prisotne nagovoril mufti Nedžad Grabus, ki je ob tej priložnosti povedal, da je po eni strani vesel po drugi pa žalosten. Žalosten, ker je slišal, da so to druge hatme v džematu Jesenice. Vprašal se je kje so vsa ta leta vmes. Namreč, prve hatme so bile organizirane, ko je bil on imam na Jesenicah. Vesel pa zaradi tistega kar je danes videl. Iskreno je čestital imamu Seadu Karišiku za delo, ki ga je opravil. Pohvalil ga je za njegov trud in aktivnosti, ki jih organizira v džematu Jesenice. Pohvalil je tudi njegovo soprogo Senado Karišik, ki je bila njegova študentka na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu. Namreč, muallima Senada Karišik je vodila tečaj arabskega pisma in učenja Kur’ana s starejšo skupino, ki je praktično pokazala kako je v kratkem roku zelo veliko naučila, seveda, ob pomoči muallime Senade Karišik. V nadelavanju je mufti Nedžad Grabus govoril o odgovornosti imamov čigava naloga je da poučujejo kako otroke tako tudi odrasle o islamu. V svojem nagovoru je povzel tisto kar je najbolj pomembno za Islamsko skupnost v iztekajočem se letu. Pričakuje, da bo Islamska skupnost v RS v prihodnosti nadaljevala s podobnimi projekti kot je to bilo v tem letu.  Ob koncu je čestital tudi otrokom, ki so uspešno opravili hatmo. Pozval jih je, da nadaljujejo svoje aktivnosti glede branja in preučevanja Kur’ana. Čestital je tudi njihovim staršem. Ob tem je povedal, da so lahko ponosni na svoje otroke. Na koncu je podelil diplome vsem tistim, ki so v tem veroučnem letu uspešno opravili hatmo (izpit).

 

Jesenice, 10.12.2007                                                                         Senada Karišik

 hnj3.JPG

hnj4.JPG

hnj5.JPG

hnj6.JPG

hnj7.JPG

hnj8.JPG

hnj9.JPG

hnj10.JPG

hnj11.JPG

 hnj12.JPG