m1.JPG

MUFTI NEDŽAD GRABUS PRI LIONSIH V SLOVENJ GRADCU

Ljubljana, 20. november 2007, (MINAS) – V torek, 20. novembra 2007 se je mufti Nedžad Grabus skupaj s tajnikom Nevzetom Porićem odzval povabilu Lions kluba iz Slovenj Gradca kjer je imel predavanje o islamu.

 

Namreč, Lions Clubs International je mednarodna organizacija, ki je bila ustanovljena 7. julija 1917 v Cedar Pointu v ZDA. Njen pobudnik in ustanovitelj je bil zavarovalničar Melvin Jones, ki je tedanje poslovneže iz Chikaga motiviral v smeri delovanja humanitarnih dejavnosti. LCI šteje danes 1,35 milijona članov iz 197 držav sveta.

 

m2.JPG  

Zveza lions klubov Slovenije je sestavni del mednarodne organizacije Lions Clubs International in povezuje 45 slovenskih Lions klubov. Prvi Lions klub v Republiki Sloveniji je bil ustanovljen v Ljubljani, aprila leta 1990. Še istega leta je bil na vzhodu države ob madžarski meji ustanovljen Lions klub Murska Sobota in na Primorskem dvojezični klub Koper – Capodistria. Cilji lionizma predstavljajo temeljno vodilo članstva. Program delovanja organizacije je pomoč vsem, ki so pomoči potrebni. Temeljnemu programu so slovenski Lioni dodali še številne druge programe. Pomoč slušno prizadetim, socialni programi, boj proti drogam, pomoč pri nabavi številne medicinske opreme, izmenjava mladih, plakat miru, itd.

 

m3.JPG

 

Mufti Nedžad Grabus je bil naprošen, da poda osnovne informacije o islamu, ker se člani Lions kluba iz Slovenj Gradca zavedajo, da je islam napačno predstavljen skozi medije in nepravično povezan s terorizmom. Pravzaprav, želeli so se seznaniti s temo: »Islam in muslimani v očeh drugih«.

 

Zato je mufti Nedžad Grabus najprej podal nekoliko informacij o društvenih razmerah v katerih se je rodil in odraščal poslanec islama Muhammed, naj je mir z njim kot tudi o njemu samem, njegovem življenju, njegovem pomenu in njegovi vlogi v islamu. V nadaljevanju je govoril o Kur'anu kot Božji besedi, njegovem razodetju v času Muhammedovega bivanja v Mekki, potem v Medini, nastanku Medinske povelje, ki je pomenila zagotavljanje verskih svoboščin vsem prebivalcem Medine, potem je govoril o različnih dinastijah, ki so se pojavile po smrti Muhammeda, naj je mir z njim in njegovih prvih naslednikov kalifov itd. Sledila je zelo zanimiva razprava. Člani Lions kluba iz Slovenj Gradca so se zanimali za razumevanje določenih vprašanj v muslimanskih državah ampak tudi v Sloveniji, na kakšen način je organizirana Islamska skupnost v Sloveniji, koliko muslimanov živi v Sloveniji, kdaj bo zgrajena džamija itd.

 m5.JPG  

Srečanju je prisostvoval tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec g. Matjaž Zanoškar, predsednik Lions kluba iz Slovenj Gradca g. Marjan Ternik in vodja sekcije za izobraževanje pri Lions klubu g. Zoran Vodopija katerim je mufti Nedžad Grabus podaril knjigo »Islam« avtorja Fazlur Rahmana.