kadr_1.JPG

LEJLETU-L-KADR V LJUBLJANI

Ljubljana, 08. oktober 2007, (MINAS) – V ponedeljek zvečer, 08. oktobra 2007, oziroma 26. ramazana 1428 P.H. se je na Gospodarskem razstavišču zbralo okrog dva tisoč vernikov, ki so obeležili Noč Lejletu-l-kadra.

Muslimani celega sveta obeležujejo Noč Kadra kot noč v katerem je poslanec Muhammed, naj je mir z njim, prejel prve ajete (stavke) Kur'ana od Vzvišenega Boga na gori Hira nad Mekko. To je bil začetek poslanske misije, ki je trajala 23 let. Trinajst let v Mekki in deset let v Medini.

kadr_2.JPG

Tako je bila obeležena Noč Kadra tudi v Ljubljani. Mladina iz džemata Ljubljana je skupaj z ramazanskim imamom Špendijem Fidanijem pripravila poseben program za to priložnost. Najprej je bila opravljena molitev (teravih-namaz) in potem je mladina izvedla program.

 

Prisotne je nagovoril ljubljanski imam Sifet Suljić. Povedal je da je zelo zadovoljen, ko vidi tolikšno število vernikov. V preteklem letu in pol, odkar je v Ljubljani, ni imel priložnosti spoznati vsakogar posebej. Za to so krivi tudi prostori v katerih trenutno opravljamo vse verske dolžnosti v katerih ni možno videti vsakogar, ko pride k molitvi. Zato je pozval vse prisotne, da podprejo projekt nakupa večjih prostorov za delovanje Islamske skupnosti v Ljubljani. Zahvalil se je muftiju Nedžadu Grabusu za vse kar je naredil za džemat Ljubljano v preteklem letu. Brez muftijeve pomoči, je prepričan imam Suljić, bi bilo težko realizirati številne projekte v džematu Ljubljana.

kadr_3.JPG

In na koncu je zbrane nagovoril mufti Nedžad Grabus. Svoj nagovor je začel s trditvijo, da zbrano število vernikov na Gospodarskem razstavišču ob noči Lejletu-l-kadra pomeni zmago Islamske skupnosti. Nekaterim ljudem v času Muhammeda, a.s, je bilo potrebno čisto malo, da so sprejeli Resnico, ki jo je on promoviral. Nekaterim, pač, veliko več. Če bi on promoviral nekaj kar ni dobro verjetno se ne bi nocoj zbrali v takšnem številu. Čas je pokazal, da je Muhammed, a.s., v noči Kadra prejel pravo Resnico, vero v Enega Boga meni mufti Grabus. V nadaljevanju je priporočil vernikom in vernicam, da se v noči Kadra posvetijo ibadetu (molitvi) ter, da preberejo prve stavke drugega poglavja Kur'ana (El-Bekara) in sicer:

  1. Elif Lam Mim
  2. Ta Knjiga v katero ni dvoma, navodilo je vsem tistim, ki se bodo bali Allaha
  3. tistim, ki bodo v nevidni svet verovali in molitev opravljali in delili del od tistega kar jim bodo dajali;
  4. in tistim, ki bodo verovali v tisto kar je razodeto tebi in v tisto kar je razodeto pred teboj, in tistim, ki bodo v tisti (drugi) svet močno verovali.
  5. Njih bo Gospodar njihov na pravo pot usmeril in oni bodo tisto kar želijo doseči. (II, 1-5)

kadr_5.JPG

Priporočil je vernikom in vernicam, da se pokesajo za vse tisto kar so naredili kar ni v skladu z njihovim verskim prepričanjem, ker vernik in vernica nikoli ne sme zgubiti upanje v Allahovo milost. Pohvalil je organizatorje oziroma člane Izvršilnega odbora Medžlisa Ljubljana, ki so poskrbeli, da je bilo vse perfektno organizirano brez kakršnihkoli pomanjkljivosti.

 

In na koncu je seznanil prisotne, da je v času meseca ramazana prebral cel Kur'an (hatma) ter, da si je odločil, da bo to podaril pred duše vseh umrlih sorodnikov tistih oseb, ki so v preteklem obdobju na kakršenkoli način pomagali Islamsko skupnost v Sloveniji in njeno delovanje.

 

Obeleževanje Lejletu-l-Kadra se je nadaljevalo v mesdžidu v Grablovičevi vse do jutranjih ur. Zbranih je bilo okrog tristo vernikov, ki so v molitvi vztrajali celo noč.kadr_6.JPG

 

 

Lejeltu-l-kadr je obeležen tudi v drugih džematih v Sloveniji in sicer: v Kopru, Mariboru, Jesenicah, Sežani, Ajdovščini, Postojni, Kočevju, Škofja Loki, Kranju, Kamniku, Tržiču, Trbovljah, Novemu mestu, Krškemu, Celju in Velenju.