zz_1.jpg

AKTIVEN RAMAZAN ZA ŽENSKO ZDRUŽENJE ZEMZEM

Mesec ramazan vsako leto mine zelo hitro in tudi to leto ni bilo izjeme. Žensko združenje Zemzem je poskrbelo, da je bil za članice ŽZ Zemzem ramazan še posebej dinamičen in poln aktivnosti.

Na začetku meseca ramazana je vsaka članica dobila seznam aktivnosti v mesecu ramazanu, na katere se je lahko poljubno odzvala. Vendar smo vsakič bile lepo presenečene.

Vsako nedeljo je bilo organizirano predavanje za ženski del džemata. Spotoma lahko omenimo, da je bilo vsako nedeljo prisotno več kot šestdeset članic na predavanjih. Prva dva predavanja je imela muallima Ela Porić, na katerih je govorila na splošno o mesecu ramazanu i postu. Naslednje predavanje je imela muallima Senada Karišik z Jesenic, ki je povedala nekaj več o odnosu otrok do staršev. Zadnjo nedeljo v mesecu ramazanu smo imele priložnost poslušati muallimo Aldijano Gerzić. Aldijana nam je povedala nekaj več o položaju žensk v islamu.

zz_2.jpg

 

Proti koncu ramazana, že drugič zapored, smo imele čast gostiti muallimo Lamijo Alili iz Zagreba. Muallima Lamija Alili se vsakič toplo odzove na naše vabilo in tudi tokrat se je. Njena priljubljenost med članicami ŽZ Zemzem je zelo velika, zato smo njen prihod doživele kot nekaj posebnega v mesecu ramazanu. Imele smo priložnost slišati mnogo koristnih stvari, mnoge so pa tudi izkoristile priložnost in vprašale muallimo različna tisto kar jih je zanimalo iz področja vere.

zz_3.jpg

 

Poleg predavanj smo v mesecu ramazanu organizirale odhod na iftar in terav-namaz (večerna molitev) v Islamski kulturni center v Zagrebu. Tudi tukaj so se članice zelo lepo izkazale, kajti v avtobusu ni bilo mogoče najti prosto mesto. Bile smo zelo vesele ker smo imele priložnost pred molitvijo poslušati hafiza Aziza Alilija, ki je recitiral Kur'an.

zz_4.jpg

 

Zadnjo soboto v mesecu ramazanu je bilo organizirano »Veliko sijelo za žene« v Restavraciji Saraj. Za to priložnost smo pripravile Kviz o islamu. Deset prostovoljk se je borilo za prva tri mesta, ki so bila zelo lepo nagrajena. Tretje mesto je osvojila ga. Sebiha Fazlić in je bila nagrajena z vrednostnim bonom od 5 evrov, katerega lahko unovči v aktivnostih ŽZ Zemzem, drugo mesto si je priborila ga. Subha Ljutić, tudi njo smo nagradili z vrednostnim bonom, vendar v vrednosti od 10 evrov. Zmagovalka Kviza o islamu je ga. Velida Brakić. Nagrajena je bila z dvema iftaroma (večerja) v vrednosti 30 evrov v Restavraciji Saraj. To noč je bilo prisotno več smeha, kot znanja, vendar tudi znanja ni manjkalo. Članice so pokazale zelo dobro znanje z določenih področij islama.

zz_5.jpg

 

Vsak ramazan organiziramo že tradicionalni »Iftar za žene«. Tudi to leto smo ga, vendar z malo spremembo. Do zdaj je vsaka članica doma nekaj pripravila in to tudi prinesla na iftar. Tako da je do zdaj iftar bil zelo raznolik in bogat. To leto smo se pa pustile malce razvajati in si privoščile iftar v Restavraciji Saraj. Na iftar smo prišle sproščene in praznih rok.

Po iftaru in molitvi je sledilo prijetno druženje.

zz_6.jpg

 

Vsak vikend v mesecu ramazanu je bil poln različnih aktivnosti. Z udeležbo smo zelo zadovoljne in upamo da bo s časom postala še večja. Vsako leto ob Bajramu organiziramo »Bajramsko kosilo«, vendar o tem več čez nekaj dni.

 

Raznolik ramazanski program se je izkazal kot zelo dober način vključevanja novih članic. Tudi v mesecu ramazanu smo včlanile nekaj novih članic.

 Na koncu naj povabimo vse tiste, ki želijo sodelovati v aktivnostih ŽZ Zemzem, naj postanejo naše članice. Obljubljamo, da Vam bo zelo lepo in da boste zadovoljne!

zz_7.jpg