ZAMENJANI KRIŽI V LOGU POD MANGARTOM

Log pod Mangartom, 18. avgust 2007 (MINAS) – V soboto, 18. avgusta 2007 so bili v organizaciji Islamska skupnost v Republiki Sloveniji zamenjani križi na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom na grobovih bošnjaških vojakov, ki so padli v Prvi svetovni vojni na Soški fronti.

 

 

 

 

 

 

EKSKLUZIVNO!!!

IZPOLNJENA ŠE ENA OBLJUBA ISLAMSKE SKUPNOSTI V RS-ZAMENJANI KRIŽI V LOGU POD MANGARTOM

 

 

V preteklosti se je znotraj Skupnosti veliko govorilo o tem, da je sto pet muslimanov iz Bosne in Hercegovine, ki so se borili v Avstro-Ogrski vojski pokopanih na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom ter da so njihovi grobovi neustrezno obeleženi. V preteklosti so bili namesto prvotnih lesenih nišanov postavljeni metalni križi. Danes je bilo postavljenih devetinsedemdeset nišanov, ker so v nekaterih grobovih po dva ali tri vojaka.

 

20.jpgPo prihodu v Slovenijo je mufti Nedžad Grabus obljubil, da bo v svojem štiriletnem mandatu poskusil pridobiti vsa potrebna dovoljenja in zamenjati križe z ustreznimi muslimanskimi obeležji. To mu je tudi uspelo in sicer 23. marca letos je Urad muftija dobil dovoljenje od Zavoda za ohranjanje kulturne dediščine Republike Slovenije, podružnica Nova Gorica, da lahko zamenja križe z ustreznimi muslimanskimi obeležji. Od takrat do danes je bilo potrebno uskladiti obliko, barvo in višino nišanov, ki so bili sprejemljivi za Zavod za ohranjanje kulturne dediščine iz Nove Gorice. Potem je sledila izdelava nišanov in svečani trenutek zamenjave, ki jo je izvedla skupina članov Islamske skupnosti iz Ljubljane.

 

 

67.jpgTem svečanem dogodku so prisostvovali mufti Nedžad Grabus, ki je sam zamenjal prvi križ in postavil nišan rahmetli Avdi Hebiboviću. Ob tej priložnosti je nagovoril prisotne in povedal, da je to pomemben trenutek za vojake, ki so daleč od svojega doma izgubili svoja življenja ter, da je to pomembno za njihove sorodnike in vse muslimane v Sloveniji. Zahvalil se je vsem, ki so na katerikoli način prispevali, da se ta projekt realizira. Posebej se je zahvalil gospe Ernesti Drole iz Zavoda za ohranjanje kulturne dediščine iz Nove Gorice, ki je prisostvovala zamenjavi križev. Poudaril je da bi bilo težko brez njene pomoči realizirati ta projekt. Zato ji je v zahvalo podaril sliko znanega bosanskohercegovskega slikarja Mersada Berberja.

 

Dogodku je prisostvoval tudi tajnik Islamske skupnosti v RS g. Nevzet Porić, predsednik Zbora Islamske skupnosti v RS g. Refik Havzija, imam iz Jesenic Sead Karišik, predsednik Izvršilnega odbora Medžlisa Ljubljana g. Midhat Alagić in drugi.65.jpg

 

Ob koncu je bila organizirana dženaza-namaz (molitev za umrle) za padle vojake, ki jo je vodil mufti Nedžad Grabus.

Islamska skupnost v RS načrtuje v bližnji prihodnosti organizirati slovesnost ob zamenjavi križev na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom nad grobovi muslimanov ter ob spominu na vse tiste, ki so na tem območju izgubili življenje v Prvi svetovni vojni.

 

 

 

 

EKSKLUZIVNO!!!

 

ISPUNJENO JOŠ JEDNO OBEĆANJE ISLAMSKE ZAJEDNICE U REPUBLICI SLOVENIJI-PROMJENJENI KRIŽEVI U LOGU POD MANGARTOM

 

37.jpgLog pod Mangartom, 18. august 2007. godine, (MINAS) – U subotu, 18. augusta 2007. godine, u organizaciji Islamske zajednice u Sloveniji promijenjeni su križevi na vojnom groblju u Logu pod Mangartom (Slovenija) na mezarima bošnjačkih vojnika koji su izgubili života u Prvom svjetskom ratu na Soškom frontu.

 

U prošlosti se mnogo govorilo unutar Zajednice o tome da je stotinu i pet muslimana iz Bosne i Hercegovine koji su se borili u Austro-Ugarskoj vojsci pokopanih na vojnom groblju u Logu pod Mangartom te da su njihovi mezari neadekvatno označeni. U prošlosti su umjesto prvobitnih drvenih nišana postavljeni metalni križevi. Danas je bilo postavljeno sedamdeset i devet nišana, jer su u nekim mezarima ukopana po dvojica ili trojica vojnika.

 

61.jpgNakon dolaska u Sloveniju muftija Nedžad Grabus obećao je da će pokušati u svom četverogodišnjem mandatu dobiti sve potrebne dozvole i zamijeniti križeve sa odgovarajućim muslimanskim simbolima. To mu je i uspjelo, 23. marta 2007. godine, kada je Islamska zajednica u Sloveniji dobila dozvolu od Zavoda za očuvanje kulturne zaostavštine iz Nove Gorice da može promijeniti križeve sa odgovarajućim muslimanskim simbolima. Od tada do danas bilo je potrebno uskladiti oblik, boju i visinu nišana koji su bili prihvatljivi za Zavod za očuvanje kulturne zaostavštine iz Nove Gorice. Slijedila je izrada nišana i svečani trenutak promjene koju je izvela grupa džematlija iz Ljubljane.

 

Tom svečanom trenutku prisustvovao je muftija Nedžad Grabus koji je zamijenio prvi križ i postavio nišan rahmetli Avdi Habiboviću. Tom prilikom obratio se prisutnima i kazao da je to važan trenutak za vojnike koji su daleko od svojih domova i zavičaja izgubili živote. Zahvalio se je svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta. Posebno se je zahvalio gospođi Ernesti Drole iz Zavoda za očuvanje kulturne zaostavštine iz Nove Gorice koja je i prisustvovala promjeni križeva. Naglasio je da bi bilo teško realizirati ovaj projekat bez njene pomoći. Zbog toga joj je u znak zahvalnosti podario sliku znanog bosanskohercegovačkog slikara Mersada Berbera.

 

11.jpg

Ovom događaju prisustvovao je i predsjednik Sabora IZ-e Slovenije g. Refik Havzija, sekretar IZ-e Slovenije Nevzet Porić, imam iz Jesenica Sead ef. Karišik, predsjednik IOM Ljubljana h. Midhat Alagić, sekretar Ureda za bošnjački dijasporu g. Muhamed Halilović i drugi.

Na kraju je klanjana dženaza-namaz poginulim vojnicima, a dženazu-namaz predvodio je muftija Nedžad Grabus.

 

 

 

Islamska zajednica u Sloveniji planira organizirati posebnu svečanost povodom promjene križeva na vojnom groblju u Logu pod Mangartom nad mezarima muslimana i povodom sjećanja na sve one koji su na tom području izgubili svoje živote u Prvom svjetskom ratu o čemu će blagovremeno obavijestiti javnost.

 

 

AVAZ O PROMJENI NIŠANA

 

 

 

5.jpg2.jpg4.jpg1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.jpg7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.jpg9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.jpg13.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.jpg16.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.jpg18.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.jpg22.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.jpg24.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.jpg27.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.jpg29.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.jpg31.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32.jpg33.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35.jpg36.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40.jpg41.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

42.jpg43.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45.jpg46.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47.jpg53.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

54.jpg55.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

56.jpg57.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

58.jpg59.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60.jpg61.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62.jpg63.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

66.jpg68.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70.jpg71.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

72.jpg73.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

74.jpg75.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

77.jpg78.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

79.jpg81.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.jpg15.jpg21.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.jpg34.jpg38.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39.jpg44.jpg

48.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

49.jpg50.jpg51.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

52.jpg64.jpg69.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

76.jpg82.jpg83.jpg