vlada.jpg

VLADA SPREJELA SPORAZUM O ISLAMSKI SKUPNOSTI

Ljubljana, 04. julij 2007, (STA) – Vlada je danes sprejela besedilo sporazuma o pravnem položaju Islamske skupnosti v Sloveniji in pooblastila predsednika komisije vlade za reševanje odprtih vprašanj verskih skupnosti, ministra za pravosodje Lovra Šturma, da v njenem imenu podpiše sporazum, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. Slovesni podpis sporazuma bo v ponedeljek.

 

 

Sporazum vsebuje točke, ki zadevajo svobodo delovanja Islamske skupnosti, pravno osebnost te skupnosti, svobodo pri organizaciji in izvajanju verske in vzgojne dejavnosti ter jurisdikcije, svobodo pri oblikovanju struktur Islamske skupnosti in imenovanju njihovih nosilcev ter svobodo pri navezovanju in ohranjanju stikov.

 

Točke iz sporazuma se nanašajo tudi na svobodo pri dostopu do medijev in pri ustanavljanju lastnih medijev, svobodo pri ustanavljanju združenj, svobodo ustanavljanja izobraževalnih in vzgojnih ustanov, ohranjanje zgodovinske in kulturne dediščine, splošne pravice in versko dejavnost v bolnišnicah, domovih za ostarele, oboroženih silah, policiji ter v posebnih ustanovah, pa tudi na izenačitev islamskih dobrodelnih organizacij z drugimi dobrodelnimi organizacijami, je še povedal Hajdinjak.