mekteb2.jpg

SVEČANOST OB KONCU VEROUČNEGA LETA V LJUBLJANI

 

Ljubljana, 27. junij 2007, (MINAS) – V nedeljo, 24. junija 2007 je na Gospodarskem razstavišču potekala proslava ob koncu veroučnega leta 2006/07.

Ob tej priložnosti so se zbrali otroci iz vseh džematov Islamske skupnosti v Sloveniji, ki so v treh kategorijah pokazali kaj so se naučili pri verouku v preteklem letu. Tako so najprej tisti najmlajši kot prva kategorija od 1. do 4. razreda osnovne šole predstavili svoje znanje iz islama, ki so ga pridobili skupaj s svojimi veroučitelji. Iz vsakega džemata sta sodelovala po dva predstavnika. Spraševal jih je imam iz Kranja Ramo Muzaferović.

 mekteb4.jpg

V drugi kategoriji od 5. do 9. razreda osnovne šole so se predstavili tisti najboljši iz področja islama. Imam iz Kočevja Samir Jusić jih je spraševal celotno vsebino iz Ilmihala avtorja Bilala Hasanovića za prvo stopnjo.

 

V tretji kategoriji so se predstavili tisti, ki berejo Kur'an. Imam iz Ljubljane Sifet Suljić jih je spraševal tisto kar so naučili na pamet v preteklem veroučnem letu. Trije učenci so interpretirali na pamet suro (poglavje) Ja-sin.

 

 

Na tej svečanosti so vsi imami predstavili svoje načine dela pri verouku. Povedali so tudi kako je verouk organiziran v njihovih džematih itd.

 

Za kulturni del programa sta poskrbeli Lejla Fazlić, ki je igrala flavto ob pevski spremljavi Ele Porić.

 

 

mekteb6.jpgOb koncu programa je prisotne nagovoril ljubljanski mufti Nedžad Grabus. V svojem nagovoru je izpostavil neustrezne pogoje v katerih se izvaja verouk v Sloveniji. Mufti Nedžad Grabus ni zadovoljen z dosedanjim delom in organizacijo verouka v Sloveniji. Pričakuje od Izvršilnih odborov medžlisov in imamov, da se v prihodnosti posveti večja pozornost verouku, ker so danes otroci oziroma mladi najbolj pomembna populacija v Islamski skupnosti. Njim je treba posvetiti veliko več pozornosti. Verouk mora biti organiziran na najvišjem nivoju meni mufti Grabus.

 

 

 

 

Po veroučni svečanosti se je mufti Nedžad Grabus udeležil slavnostne seje Državnega zbora ob dnevu državnosti. Potem se mu je pridružil še tajnik Islamske skupnosti v RS in sta se skupaj udeležila osrednje proslave ob dnevu državnosti, ki je potekala na Trgu republike.

 

 

mekteb8.jpg mekteb7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mekteb5.jpg mekteb3.jpg